Hallands Nyheter

MSB: ”Aldrig tidigare haft så hög beredskap”

- TT

Läget är fortfarand­e allvarligt vid de två stora brandområd­ena kring Ljusdal och i Trängslet i Dalarna, men brandriske­n är nu extrem i södra Sverige. MSB satsar på att hålla mycket hög beredskap för nya bränder.

Läget är mycket allvarligt i Sverige, enligt MSB, och fredagen har målats ut som den absolut värsta dagen. Brandriskp­rognoserna hos SMHI skriker eldrött i hela södra Sverige. Men under lördagen väntas regnet komma på flera håll.

– Det är fortfarand­e ett exceptione­llt läge i Sverige med höga brandnivåe­r, konstatera­r Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:S operativa avdelning, under en presskonfe­rens.

NU RIKTAS ORON mot de södra delarna av landet – en oro som kom att bekräftas under fredagseft­ermiddagen. Vid 15-tiden kom larm om en skogsbrand nära Visjön i småländska Kosta.

Fyra helikoptra­r är på plats för att bekämpa branden.

– De håller på för fullt. Just nu jobbar fyra tyska helikoptra­r, och när de tankar ska vi skicka upp den litauiska. Det är viktigt att inte få luckor i släcknings­arbetet, säger Leif Andrén, operativ chef på MSB i Växjö, till Smålandspo­sten.

– Generellt sett har vi aldrig någonsin tidigare haft så hög beredskap som nu. Vi har fem tyska helikoptra­r och en litauisk helikopter placerade på Växjö flygplats för att hålla beredskap för nya bränder i södra delarna av landet, säger Marcus Årskog, talesperso­n för MSB:S särskilda organisati­on för bränderna.

Hela tiden far flygplan över skogarna för att leta rök, inklusive Kustbevakn­ingens flyg som också hjälper till.

Under torsdagen uppstod en brand i Blekinge, men den kunde snabbt släckas tack vare den höjda beredskape­n, berättar han.

De fyra flygplan som på fredagen vattenbomb­ar i Kårböle kommer att återgå till sin bas i Örebro när de är klara. De kommer också vara redo för insatser i södra Sverige.

VID 14-TIDEN PÅ fredagen var läget fortfarand­e allvarligt men stabilt i de två stora branddrabb­ade områdena, berättar Marcus Årskog.

– Trängslet i Dalarna är stabilt, och i Ljusdal i Gävleborg brinner det fortfarand­e. Där är nu två portugisis­ka plan och två franska plan och vattenbomb­ar.

På söndag kommer ett turkiskt plan till Sverige.

– Det kommer vara insatsbere­tt på måndag. Det här är små plan som inte kan flyga så högt, och de * Stödet från andra länder är fortfarand­e stort.

* På fredagen fanns fyra vattenbekä­mpningspla­n på plats i Sverige. Det är två plan från Frankrike och två från Portugal.

* Dessutom är ett plan på väg från Turkiet, som väntas anlända på söndag.

* Därutöver finns 250 personer i markstyrko­r, företrädes­vis från Polen, Tyskland och Frankrike plus markstyrko­r från nordiska länder. Källa: MSB

kräver klart flygväder för att kunna ta sig hit.

Sverige kommer att avböja ytterligar­e hjälp utifrån. Anneli Bergholm Söder säger att Sverige kommer att tacka nej till erbjudande­n om helikoptra­r och markperson­al eftersom man nu byggt upp en beredskap.

– Men det kan ändras. För att inte binda upp styrkor som kan behövas bättre någon annanstans kommer vi att solidarisk­t tala om vad vi behöver, säger hon.

Sverige har dock tackat ja till Finlands erbjudande om hjälp med skogsbränd­erna, skriver den finländske inrikesmin­istern Kai Mykkänen på Twitter.

Finland har tidigare haft fullt upp med egna bränder, men läget där är nu så mycket bättre att man kan hjälpa sitt grannland, skriver YLE.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMAZADEH/TT ?? ALLVARLIGT LÄGE. ”Generellt sett har vi aldrig någonsin tidigare haft så hög beredskap som nu”, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:S operativa avdelning.
Bild: HOSSEIN SALMAZADEH/TT ALLVARLIGT LÄGE. ”Generellt sett har vi aldrig någonsin tidigare haft så hög beredskap som nu”, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:S operativa avdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden