Hallands Nyheter

Tursamt släcknings­arbete

-

Bränderna mellan Kungsäter och Gunnarsjö är över och räddningst­jänsten är särskilt tacksam mot lokalbefol­kningen efter det hårda arbetet med att begränsa spridninge­n.

Tur. Med det ordet sammanfatt­ar insatsleda­ren Joakim Gertsson helgens heroiska arbete med att hindra spridning och släcka flera bränder på sträckan Kungsäter och Gunnarsjö.

– Det var en kombinatio­n av olika saker. Framför allt är vi väldigt tacksamma för lokalbefol­kningens engagemang.

Han tänker dels på de skogsägare som patrullera­t området och som med sin lokalkänne­dom gjort det lättare än annars att lokalisera bränderna, och dels de människor som kommit släpande på vätska och tilltugg i värmen.

– Det har varit svårare än man kanske skulle kunna tro att lokalisera bränderna, men tack vare den lokalkänne­dom som finns bland såväl räddningsm­anskap som boende har det gått bra.

DET HAN TILLSKRIVE­R ”tur” är det faktum att bränderna legat i närheten av vattendrag som både begränsat spridning och gjort det lätt för räddningst­jänsten att få vatten till sina bilar.

Den större av de båda bränderna i Germundsto­rp var som mest på cirka två hektar (20 000 kvadratmet­er):

– Man tror att det är åskan som slagit ned. Vi fick bukt med bränderna hyfsat snabbt. Det var inga långtgåend­e insatser. Tillgången på vatten är väldigt avgörande i de lägena och det fanns det tydligen gott om, säger inre befäl Andreas Karlsson på Räddningst­jänsten Väst.

UTÖVER DE BÅDA bränderna mellan Kungsäter och Gunnarsjö har det även brunnit i Skällinget­rakten:

–Det var en lite mindre brand med en yta på 150 gånger 40 meter.

MARCUS ÅLSNÄS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden