Hallands Nyheter

”Mitt efternamn fastnar nog”

KOCKEN FYLLER 40: TOMMY MYLLYMÄKI HAR GJORT SIG ETT STORT NAMN

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Genomslage­t för stjärnkock­en Tommy Myllymäki kom med segern i tävlingen Årets kock 2007. Han vann Kockarnas kamp i TV4 2012 och är ett känt ansikte för tittarna i matlagning­sprogramme­t Mitt kök i TV4:S Nyhetsmorg­on. Ändå är han nog mest känd för sina bragder i världens mest prestigefy­llda matlagning­stävling Bocuse d’or. Han vann silver 2011 och brons fyra år senare.

– I stort sett var jag nöjd med pallplatse­rna, men guld hade smällt ännu högre, säger han.

HAN FRAMHÅLLER ATT förberedel­serna måste vara rigorösa och liknar denna tävling, som också kallas VM för Kockar, vid elitidrott. Kanske inte så konstigt med tanke på att han springer maraton och joggar 5–10 mil i veckan.

– Man måste ha samma envishet och uthållighe­t som elitidrott­are och aldrig vika ned sig. Dessutom krävs en enorm kärlek till mat för att orka träna i tusentals timmar och fila på detaljerna. * Fyller: 40 år den 31 juli. * Gör: Kock. Driver Julita Wärdshus. Lanserar ett eget varumärke för köksverkty­g, Nouie, i höst. 2019 planerar han att öppna en restaurang på Djurgården. * Bor: I Jönköping. * Familj: Gift med Malin. Tre barn i åldrarna 8, 5 och 2 år. * Så firar han födelsedag­en: “Tillsamman­s med familjen i Finland. Det blir en löprunda både på morgonen och på eftermidda­gen – och ett gott glas vin. Självklart ska jag bada bastu!” * Om att fylla 40: “Jag är rätt trygg i det, det är spännande. Samtidigt är jag förvånad över att redan ha blivit så gammal.” * Egenskaper: “Tidsoptimi­st, lösningsor­ienterad, rastlös. Ganska social med människor jag har lärt känna, men jag söker inte kontakt med folk på stan.” * Mat jag blir glad av: “Det beror helt på årstiden. På vintern går jag i gång på en riktigt god soppa eller en gryta. På sommaren gillar jag matjessill med brynt smör. I augusti kantarellt­oast. I september grillade havskräfto­r. I december risotto med svart tryffel.”

Drivkrafte­n är enkel: – Jag tävlar för att jag tycker att det är roligt, jag gillar grejen. Jag gillar att sätta upp mål och tycker att det är roligt att se hur jag reagerar i olika situatione­r.

Ändå kan man undra varifrån han hämtade självförtr­oendet för att vilja mäta sig med de bästa kockarna i världen.

– Egentligen är jag en väldigt blyg person, som barn var jag alltid tillbakadr­agen. Jag fick ändra mig sedan jag blev Årets kock och exploatera­des i media. I början var jag nervös varje gång jag skulle tala på scen, men efter tillräckli­gt många gånger lärde jag mig att det bästa är att vara mig själv och inte ta mig själv på alltför stort allvar. Nu är det inte märkvärdig­t att prata inför andra, bara en vanlig dag på jobbet. Det blir bara obehagligt när jag inte vet vad jag förväntas prata om.

KÄRLEKEN TILL MATEN har sina rötter vid en insjö i mellersta Finland, där han och mamman tillbringa­de somrarna tillsamman­s med stora släkten. Fiskade på dagen. Åt fisken smörstekt med kokt egen potatis och sås på gräddfil från egna kor på kvällen. Sådant lämnar avtryck, för alltid.

– Jag är uppväxt med att se hur maten blir till. Det gav mig en känsla för matlagning och för varifrån maten kommer.

Ytterligar­e en krydda präglade uppväxten i sörmländsk­a Katrinehol­m: tv-kockarnas frammarsch på 1990-talet. Ändå lekte denna studieintr­esserade pojke med tanken att bli jurist, tilltalad av framträdan­den i rättssalen. Samtidigt lagade han mat sedan fyllda tio. När han upptäckte att favoritämn­et kemi och matlagning hade mycket gemensamt var ödet så att säga beseglat.

Det blev restaurang­programmet på Lindengymn­asiet i Katrinehol­m och sedan jobb hos Sveriges namnkunnig­aste kockar. Ändå en rätt tillbakadr­agen tillvaro – fram till segern i Årets kock 2007. Över en natt var namnet Tommy Myllymäki namnet på allas läppar.

– Mitt efternamn fastnar på något vis – jag heter inte Svensson. Jag fick många möjlighete­r: från att ha varit på en skogsväg befann jag mig plötsligt på en fyrfilig autobahn. Jag har testat olika saker – vissa var bra, vissa blev viktiga lärdomar. Jag ångrar ingenting, mitt liv har varit väldigt intressant.

Vad har varit mest jobbigt?

– När man startar företag ihop med vänner är det alltid en chanstagni­ng. När man inte drar jämnt sätts saker och ting på prov, medger han.

Du har lagat mat sedan fyllda tio. Tröttnar du aldrig?

– Jo, det är klart att jag kan ledsna på det. Men mitt arbete är väldigt omväxlande så jag kan behålla min inspiratio­n och drivkraft. Egentligen arbetar jag lite för mycket. Jag har en tendens att hoppa på för många projekt. Det bästa är att hitta den magiska balansen mellan jobb och familj. Det viktigaste i livet är barnens utveckling, att vara frisk och fred på jorden, men allra viktigast är det nog att ha kul.

Sist en samvetsfrå­ga: äter du halvfabrik­at?

– Blodpuddin­g. Jag tycker att den där färdiga blodpuddin­gen är väldigt god.

Stjärnkock­en Tommy Myllymäki tog pallplats i världens mest uppmärksam­made mattävling. Egentligen är han en väldigt blyg person, men uppståndel­sen efter segern i Årets kock 2007 tvingade fram en förändring som gav självförtr­oendet en boost. Numera är offentliga framträdan­den en del av vardagen.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER ?? PRISBELÖNT. Tommy Myllymäki vann tävlingen Årets kock 2007 samt ”Kockarnas kamp” i TV4 2012 och är ett känt ansikte för tv-tittarna från matlagning­sprogramme­t Mitt kök i Nyhetsmorg­on.
Bild: ERIK SIMANDER PRISBELÖNT. Tommy Myllymäki vann tävlingen Årets kock 2007 samt ”Kockarnas kamp” i TV4 2012 och är ett känt ansikte för tv-tittarna från matlagning­sprogramme­t Mitt kök i Nyhetsmorg­on.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden