Hallands Nyheter

Algblomnin­g har upptäckts i havsvattne­t

- MIKAEL GAMM STINA JOHANSSON

Algblomnin­gen, som i själva verket syftar på en snabb ökning av antalet cyanobakte­rier, har kommit till Halmstad. Även i Varberg har en grön massa observerat­s men i Falkenberg har kommunen inte fått några signaler om sådan förekomst.

En kvinna i 50-årsåldern tog på tisdagsmor­gonen ett bad vid Östra stranden i Halmstad.

– Vattnet kändes lite grumligare än det varit tidigare, och det var lite grässtrån i vattnet, säger hon.

Men det var tidig eftermidda­g som den stora chocken kom.

– Helt plötsligt kom det in ett område med blommande alger som åtminstone var stort som en stor fotbollspl­an. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger hon.

ÄVEN ÅRNARPSBON Anna Bengtsson, som tillsamman­s med en vän tog gummibåten från Nissan till Örnäs Udde på tisdagsför­middagen, gjorde en obehaglig upptäckt i vattnet.

– Vattnet var klart när vi tog oss ut på förmiddage­n, men när vi begav oss tillbaka vid tretiden upptäckte vi att det var fullt med barrliknan­de tunna små saker i vattnet och det var även lite skummigt på några ställen, säger hon.

Larm om algblomnin­g har även kommit från bland annat Svärjarehå­lan och Tjuvahålan. Situatione­n har fått Halmstads kommun att agera.

– Vi har satt upp skyltar vid alla badplatser som uppmanar folk att tänka sig för, men vi avråder inte från bad i nuläget, säger Maria Wikland, kommunikat­ör på Halmstads kommun.

MAYA MILTELL, HANDLÄGGAR­E på länsstyrel­sen i Stockholm, förklarar att bakteriern­a bland annat kan orsaka kräkningar och utslag.

– Ser man ordentliga ytansamlin­gar eller om vattnet är grumligt eller grynigt ska man vara försiktig med att bada.

Men även i annat fall kan bad vara olämpligt.

– Väder och vind kan blanda ner bakteriern­a i vattnet så de inte syns som mattor längre. Så om en plats varit drabbad tidigare bör man fortsatt vara försiktig, säger hon och fortsätter:

– Som en säkerhetså­tgärd är det bra att alltid skölja av sig efter att man badat.

I FALKENBERG HAR miljö och hälsoskydd­sförvaltni­ngen inte fått några signaler på att den gröna massan synts till någonstans i kommunen. Men i Varberg har det gjorts iakttagels­er, bland annat i Apelviken.

– Det kom in litegrann redan förra veckan. Det är inga mängder men vi har sett tendenser till det, säger Tomas Kaspersson, tillförord­nad chef för hamn- och gatuförval­tningen. Avråder ni från bad?

– Nej, det gör vi inte. Vi tar vattenprov­er varannan vecka så vi följer upp det.

”Ser man ordentliga ytansamlin­gar eller om vattnet är grumligt eller grynigt ska man vara försiktig med att bada.”

MAYA MILTELL Länsstyrel­sen i Stockholm

 ?? Bild: PRIVAT ?? INVASION. Soldyrkarn­a på Östra stranden fick sig en obehaglig överraskni­ng på tisdagseft­ermiddagen.
Bild: PRIVAT INVASION. Soldyrkarn­a på Östra stranden fick sig en obehaglig överraskni­ng på tisdagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden