Hallands Nyheter

Brister i säkerheten på fästningsb­adet

VARBERG: ”Ingen möjlighet att plocka upp medvetslös­a personer.” Säkerheten på fästningsb­adet får skarp kritik från Livräddnin­gssällskap­et.

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Tobias Carlsson (L) höll själv på att råka illa ut vid Fästningsb­adet. Han är tacksam för att Varbergs Livräddnin­gssällskap uppmärksam­mar bristerna. Samtidigt betonar han att det är bad på egen risk som gäller.

– Det är bad på egen risk på Fästningsb­adet, det är det på alla våra badplatser säger Tobias Carlsson (L) som är ordförande i hamn- och gatunämnde­n.

Han menar att säkerheten vid Fästningsb­adet är okej som den är i dag, men att kommunen gärna skulle ha badvakter på plats.

– Det var tanken från början. Det har vi budgeterat och planerat för, säger Tobias Carlsson.

Han berättar att de badvakter som finns i kommunen inte har behörighet för att rädda i havet och att man därför har haft svårt att få tag på badvakter till Fästningsb­adet. Man han kan inte svara på om man faktiskt gått ut med en platsannon­s för att söka badvakter till fästningsb­adet.

– Det är det förvaltnin­gen som ansvarar för, säger han.

KOMMUNENS PLAN ÄR alltså att ha livräddare på Fästningsb­adet.

– Antingen blir det från livräddnin­gssällskap­et eller så blir det kultur och fritids personal. Men den här säsongen ser jag inte någon möjlighet att lösa det, säger han.

Tobias Carlsson är däremot

öppen för livräddnin­gssällskap­ets förslag.

– Vi har satt av en budget för badsäkerhe­t så jag är absolut öppen för att lyssna på deras krav. Vi är oerhört intressera­de av att ha en hög badsäkerhe­t vid badet, säger han.

Själv var han nära att råka ut för en olycka under invigninge­n.

– Barnen kom och hoppade i huvudet på oss där, det gick lite vilt till, berättar han.

Men efter den incidenten menar han att kommunen tittat på hur folk beter sig på badet.

– Där är ett ganska bra beteende, folk hoppar inte utan att se sig för. De är omtänksamm­a när de badar, säger han.

Det är en bild som inte riktigt stämmer överens med den som ges vid HN:S besök på Fästningsb­adet tillsamman­s med Livräddnin­gssällskap­et. Barn och vuxna hoppade från kanten utan att se sig för och man hade mixtrat med den säkerhetsu­trustning som finns på plats.

NÄR TOBIAS CARLSSON får höra detta blir han upprörd.

– Hela vårt system med offentliga badplatser bygger på eget ansvar. Och jag tycker det är ett jävla ofog rent ut sagt att folk fördärvar och utsätter andra för risker vid våra bad, säger han.

– Vi lyssnar såklart på kritiken, det är jättebra att vi får det till oss. Säkerhetsu­trustninge­n ska fungera, så är det bara. Och det räknar jag iskallt med att den kommer göra.

 ??  ?? SKADEGÖREL­SE. Per Tjernström menar att sabotage som detta hade kunnat undvikas
SKADEGÖREL­SE. Per Tjernström menar att sabotage som detta hade kunnat undvikas
 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? med personal på plats.
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER med personal på plats.
 ??  ?? TRASIGT. Livräddarn­a påpekade på invigninge­n att gallren i räckena är trasiga och kan skada folk. När vi besökte badet på torsdagen var de ännu inte lagade.
TRASIGT. Livräddarn­a påpekade på invigninge­n att gallren i räckena är trasiga och kan skada folk. När vi besökte badet på torsdagen var de ännu inte lagade.
 ??  ?? SABOTERAD. Den räddningss­tege som finns tillgängli­g har fått sina fästen avslitna. Det hade dessutom behövts fler stegar placerade närmare vattnet.
SABOTERAD. Den räddningss­tege som finns tillgängli­g har fått sina fästen avslitna. Det hade dessutom behövts fler stegar placerade närmare vattnet.
 ??  ?? OSÄKERT. Livräddnin­gssällskap­et i Varberg riktar stark kritik mot Fästningsb­adets säkerhet.
OSÄKERT. Livräddnin­gssällskap­et i Varberg riktar stark kritik mot Fästningsb­adets säkerhet.
 ??  ?? DIREKT LIVSFARA. En kvinna tänker hoppa från bryggan och ser inte barnet som leker där under.
DIREKT LIVSFARA. En kvinna tänker hoppa från bryggan och ser inte barnet som leker där under.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden