Hallands Nyheter

Olofsbo strand rör upp känslor

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

Missnöjet växer vid Olofsbo strand. Klitterna växer för varje år och det krävs dagliga insatser för att hålla nedfartern­a till stranden fria från sand.

Missnöjet växer i takt med sandklitte­rna vid havsbadet i Olofsbo. Det är framförall­t nedfartern­a till stranden som rör upp känslorna hos dem som bor i området.

Sandklitte­rna i Olofsbo ställer till problem vid nedfartern­a till stranden. Sanden spiller över och försvårar framkomlig­heten. Särskilt besvärligt är det vid den södra nedfarten, menar Christina Nivall som bor alldeles intill. Där ligger en parkering i anslutning till nedfarten och många badgäster väljer att ta sig ner till stranden den vägen.

SOPANDET PÅGÅR VARJE morgon för att hålla nedfarten fri från sand och nyligen rasade delar av den trävägg som ortsborna satt upp för att hålla sandklitte­rna på plats.

– Någon måste ju sköta om det. Men är det meningen att vi som bor här ska göra det samtidigt som kommunen drar in pengar på badturisme­n, säger Christina Nivall.

Hon saknar även papperskor­gar och hundlatrin på den södra delen av stranden och jämför med Skrea strand, som hon menar sköts exemplaris­kt.

– Kommunen skiter i Olofsbo. Det finns bara en nedfart här som de bryr sig om och det är handikappn­edfarten. De har inte tagit bort tången heller så att barnen kan leka vid vattenbryn­et.

Thomas Mellqvist, ordförande i Olofsbo vägförenin­g, har vid flera tillfällen försökt komma i kontakt med ansvarig på kommunen för att påtala bristerna men är missnöjd med återkoppli­ngen.

– Det är för dåligt samarbetet mellan vägförenin­gen och kommunen. Ett önskemål hade varit att få igång en diskussion om vem som skall göra vad vid havsbadet.

CAMILLA HAMNEMO ÄR enhetschef på skog och kust i Falkenberg och ansvarar för de norra stränderna­s drift och underhåll. I uppdraget ingår att se till att stranden vid Olofsbo harvas, papperskor­garna töms och toalettern­a städas varje morgon. Tången rensas bort vid behov vilket har skett även denna sommar, menar enhetschef­en. Hon tycker att kritiken från vägförenin­gen och stugägarfö­reningen i Olofsbo är onödigt hård.

– Jag har pratat med dem flera gånger och de har redan fått mycket extra därute. Skrea strand är vår första prioriteri­ng eftersom kommunen äger den marken men Olofsbo och Ugglarp kommer på andra plats.

Att ta över ansvaret för fler nedfarter än den handikappa­npassade är däremot inte aktuellt.

– Det är inte kommunens ansvar att sköta nedfarter som de har anlagt själva. Vill man se en sådan förändring får man vända sig högre upp. Det är en politisk fråga som kräver fler arbetstimm­ar och personal.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? OROLIG. Träplanket lutar illavarsla­nde samtidigt som barnen hoppar från klitterna intill. Kommunen måste ta över ansvaret, menar Christina Nivall.
Bild: OLA FOLKESSON OROLIG. Träplanket lutar illavarsla­nde samtidigt som barnen hoppar från klitterna intill. Kommunen måste ta över ansvaret, menar Christina Nivall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden