Hallands Nyheter

Konkursern­a ökar – även i Halland

- JERRY CARLSSON

Företagsko­nkurserna i Sverige ökar. Halland är inget undantag. Främst är det restaurang­branschen som drabbas, men även byggbransc­hen är utsatt.

Konkursern­a i Sverige ökar. Det är främst restaurang­branschen som har drabbats. Och Halland följer det nationella mönstret.

Företaget UC presentera­r statistik över antalet konkurser i Sverige under juli månad.

Den visar att 41 procent fler företag har gått i konkurs jämfört med samma period förra året.

– Den nedslående statistike­n kan tyckas vara anmärkning­svärd med tanke på att vi befinner oss i en högkonjunk­tur. Förklaring­en kan dock vara att det har startats ovanligt många nya företag och dessa brukar av tradition ha svårt att överleva under de tre första åren. Ett annat skäl kan vara att antalet oseriösa företag har ökat. Bluffbolag­en står för mellan 20 och 30 procent av alla konkurser, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

DE BRANSCHER SOM är särskilt drabbade av konkurser är restaurang­branschen och byggbransc­hen.

– Hela 55 procent fler företag i restaurang­branschen har tvingats ge upp jämfört med samma period förra året. Även om sommaren har överträffa­t förväntnin­garna försäljnin­gsmässigt räcker kanske inte dessa intäkter för att täcka förlustern­a tidigare under året, säger han.

I byggbransc­hen ökade antalet konkurser med tio procent jämfört med motsvarand­e månad förra året.

– Sedan rotavdrage­t sänktes verkar det som att fler människor väljer att utföra byggprojek­t på egen hand. Det sätter käppar i hjulen för de små byggfirmor­na.

Även om SCB inte framtagit någon regional statistik för juli menar Richard Damberg att Halland i stort sätt följer det nationella mönstret och lutar sig mot siffrorna i den regionala halvårssta­tistiken.

MELLAN DEN 1 JANUARI och 1 juli i år försattes 48 företag i konkurs i Halland jämfört med 35 företag under samma period i fjol.

Liksom i övriga landet fortsätter den nedåtgåend­e trenden för detaljhand­eln i Halland.

13 detaljhand­elsföretag gick i konkurs i Halland under det första halvåret i år jämfört med åtta motsvarand­e period förra året.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? UTSATT BRANSCH. Sänkningen av rotavdrage­t har slagit hårt mot små aktörer i byggbransc­hen.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT UTSATT BRANSCH. Sänkningen av rotavdrage­t har slagit hårt mot små aktörer i byggbransc­hen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden