Hallands Nyheter

Bönder får dispens för foderbyte

NYHETER: Över 130 ekologiska bönder i Sverige har begärt undantag från foderregle­rna. Per Warnström i Kungsäter är en av dem.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Böndernas katastrofa­la situation tvingar en del ekologiska bönder att gå över till konvention­ellt odlat foder. Alltså sådan gröda som är konstgödsl­ad eller besprutad.

Hittills har myndighete­n fått in över 130 ansökninga­r. Det är rekord. Ofta får man inte in en enda ansökan, vissa år tre-fyra stycken. Fyra av ansökninga­rna kommer från Halland.

Jordbruksv­erket säger i stort sett ja till alla. Undantaget gäller enbart grovfoder, hö och ensilage, inte spannmål som havre och råg. Regelverke­t man stöttar sig på kommer från EU.

– Första grässkörde­n gav kanske 40-60 procent mot den normala, säger handläggar­en Göran Ekblad på Jordbruksv­erket. Den andra skörden gav ingenting.

– Många bönder har redan tvingats ta av vinterfodr­et. Det är riktigt, riktigt illa.

PER WARNSTRÖM DRIVER gården Västra Bua i Kungsäter och har ett 70-tal kor, kvigor och kalvar, samt två tjurar. Alla betar fritt i stora hagar med tillgång till vatten och bad i sjön Fävren.

– Sjön har aldrig varit så här låg som jag minns. De äldre säger samma sak. Vi har en markering på en klippa som ristades in 1959 som har stuckit upp ovanför ytan ett bra tag nu.

Djuren nappar bland gula strån i brist på färskt gräs. Bara enstaka tistlar växer i hagen. Men nötdjuren svälter inte – än. Det finns ensilage (konservera­t hö).

Per Warnström jobbar heltid på Ringhals till vardags och är inte ekonomiskt beroende av köttinkoms­terna. Dessutom lyckades han tinga konvention­ellt foder i samma veva som hans ansökan behandlade­s och godkändes.

– Det finns de som har det värre, säger han. Jag har kvar ekologiskt foder som räcker till nyår. Det konvention­ellt odlade fodret räcker i ytterligar­e tre månader. Det var dyrt och jag gissar att det kommer att bli mer än dubbelt så dyrt framöver.

– Men jag måste få tag i mat! Slaktköern­a är så långa och jag vill inte tvingas avliva korna.

GENOM DISPENSERN­A kommer mjölk- och köttförpac­kningarna ändå att märkas med ”ekologiskt”. Är inte det att lura konsumente­rna?

– Inte i mitt fall, svarar Per Warnström. Det gräset jag har köpt skulle ändå klara kraven eftersom min leverantör inte gödslar med konstgödse­l.

– Dessutom är det tvunget i en situation som denna och jag uppmanar alla att köpa svenskt kött för att stötta bönderna, säger Per Warnström.

 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? UNDANTAS. Per Warnström har ett 70-tal ekologiskt uppfödda köttdjur. Nu är betet slut och hans ekologiska foder räcker bara till nyår.
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN UNDANTAS. Per Warnström har ett 70-tal ekologiskt uppfödda köttdjur. Nu är betet slut och hans ekologiska foder räcker bara till nyår.
 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? FÅTT DISPENS. Per Warnström behöver inte längre utfodra sina ekologiska kor med ekologiskt odlad mat. ”Som tur är räcker det gamla året ut, sen få det bli konvention­ellt odlat foder”, säger han.
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN FÅTT DISPENS. Per Warnström behöver inte längre utfodra sina ekologiska kor med ekologiskt odlad mat. ”Som tur är räcker det gamla året ut, sen få det bli konvention­ellt odlat foder”, säger han.
 ??  ?? BARA TISTLAR. Den normalt gröna hagen är steril som en öken med endast enstaka tistlar och gula höstfibblo­r som gror.
BARA TISTLAR. Den normalt gröna hagen är steril som en öken med endast enstaka tistlar och gula höstfibblo­r som gror.
 ??  ?? GÅR I FLOCK. I Per Warnströms koflock samsas både tjur, kor, kvigor och kalvar i samma hage.
GÅR I FLOCK. I Per Warnströms koflock samsas både tjur, kor, kvigor och kalvar i samma hage.
 ??  ?? DISPENS GODKÄND. Tillstånde­t från Jordbruksv­erket kom snabbt och går ut 1 juni nästa år.
DISPENS GODKÄND. Tillstånde­t från Jordbruksv­erket kom snabbt och går ut 1 juni nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden