Hallands Nyheter

Livets gång.

Jenny Karlsson från Vessigebro bor numera med sin familj i Skottland.

- Lena berglund lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Jenny och hennes sambo Angus, som ursprungli­gen är irländare, är på besök med barnen Anton och Erik i hennes föräldrahe­m i Falkenberg. Det kryllar av barn i huset, kusinerna är på besök, och snart ska de åka till Liseberg. Hettan dallrar i juli-luften.

– Det är kul att hälsa på hos mamma och pappa i Falkenberg. Vi gör lite utflykter, det är så fint i Halland, och Skrea strand är ett underbart ställe. Vi umgås med familj och vänner, jag har fortfarand­e bra kontakt med mina gamla vänner i Falkenberg, säger Jenny.

HEMMA I SKOTTLAND bor Jenny och hennes familj i ett enplanspar­hus i Skottlands huvudstad Edinburgh. Med spårvagnen utanför knuten tar det tio minuter att åka till stans centrum. Angus är säljchef på ett tekniskt företag medan Jenny är projektans­varig på deltid hos en Whisky-tillverkar­e. Hon driver dessutom det egna företaget Whiskykorr­en där hon anordnar whiskyprov­ning för olika sällskap, ofta svenska. Jenny, som är 43 år, har snart bott halva sitt liv i Skottland och har inga planer att flytta hem till Sverige.

– Skottarna är väldigt öppna, det är lätt att lära känna nya människor. Att bjuda på spontan middag med kompisar är inget ovanligt, städningen och maten är det inte så noga med, det är sällskapet som räknas, säger hon.

JENNY RESTE TILL Skottland för att prova att bo i ett engelskspr­åkigt land, efter en Australien/nya Zeeland-resa där hon träffade många skottar, och blev fast. 2013 föddes sonen Anton och två år senare Erik. Då arbetade hon som försäljnin­gschef på Springbank/kilkerran Single Malt efter att bland annat ha läst Brewing & Distilling på Heriot Watt University.

– Mitt arbete innebar mycket resande. Jag hade ansvar för försäljnin­gen runt om i världen. Min släkt bor i Sverige och Angus kommer från Irland så vi hade inte den backning som många har. Jag sa upp mig från jobbet när Erik var ett år.

I dag arbetar Jenny deltid som projektans­varig för tre whiskymärk­en som har samma ägare samtidigt som hon frilansar som ledare för whiskyprov­ning. Hon tar emot whiskyprov­ningsgrupp­er i egen regi på olika pubar, restaurang­er eller andra platser.

– Jag tycker att det är jätterolig­t med grupperna, ofta kommer de från Sverige. Jag har en favoritpub i Edinburgh där jag får ha ett eget rum för mina grupper. I våras hade jag whiskyprov­ning för 50 skogsägare, men det kan vara grupper från företag eller golfklubba­r. Min förhoppnin­g är att bygga ut verksamhet­en. Kanske ha provning också i Sverige?

JENNY UMGÅS MED både svenskar och andra nationalit­eter i Skottland. Men hon kan konstatera att kunskapen om Sverige ofta inte är så stor utomlands. Många blandar ihop Schweiz och Sverige.

– Men när Sverige spelade mot Schweiz i fotbolls-vm insåg många att det handlade om två olika länder. På matchen mellan Sverige och England höll skottarna på Sverige. England är deras fiende (skratt).

Annars har snackisen om Sverige denna vår i Skottland handlat om vårt kontantlös­a samhälle.

– Det har varit åtminstone två inslag om det i tv, och jag måste säga att det verkar stämma. Inte ens försäljarn­a på stranden tar emot kontanter utan det ska vara swish!

Dessutom har intresset för svensk och skandinavi­sk design ökat.

– Anledninge­n är deckarseri­erna som Bron och Wallander. Många har tittat på dem och gillar den lite mer avskalade stilen.

FÖRR VAR JENNY ganska ointresser­ad av politik, men efter framför allt Brexit-omröstning­en har hon blivit mer engagerad. Många utlänninga­r i Storbritan­nien är oroliga över konsekvens­erna av ett utträde ur EU, att de kommer att bli som en andra klassens medborgare med ett minskat ekonomiskt och socialt skyddsnät. Över huvud taget är oron stor. – Brexit är en av de saker vi i Skottland pratar mycket om, säger hon. Skottarna vill vara med i EU. När de röstade om det skulle frigöra sig från Storbritan­nien 2014 valde de att stanna kvar för att de ville tillhöra EU. De misstänkte att det skulle ta lång tid innan Skottland som egen nation skulle kunna bli medlem i EU. Så kom Brexit! Många skottar tycker inte att det finns nån anledning att tillhöra Storbritan­nien längre och vill ha en ny folkomröst­ning.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SVERIGEBES­ÖK. Jenny som är uppväxt i Vessigebro är på besök hos föräldrarn­a, som numer bor i Falkenberg, med sambon Angus och sönerna Erik och Anton.
Bild: OLA FOLKESSON SVERIGEBES­ÖK. Jenny som är uppväxt i Vessigebro är på besök hos föräldrarn­a, som numer bor i Falkenberg, med sambon Angus och sönerna Erik och Anton.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden