Hallands Nyheter

Val i luften

- OLA JOHANSSON Riksdagsle­damot (C)

Iskrivande­ts stund har en kallfront just passerat Olofsbo, gett regn, blixtnedsl­ag och friskare luft att andas. För många är snart grillförbu­det över och det blir åter tillåtet att vattna trädgårdsl­anden med slang. Prisa Gud!

KONSEKVENS­ERNA AV TORKAN med skogsbränd­er i Mellansver­ige förskräcke­r och det länder till eftertanke hur sårbart vårt samhälle är och hur beroende vi är av grannsämja­n i Europa. Visst kostar det att hålla italienska brandbekäm­pningsplan flygande och även polska brandmän ska ha lön, Ob-ersättning och utlandstra­ktamenten, men de kommer direkt när vi ber om hjälp. Jag hoppas att ni som undrar över nyttan med internatio­nellt samarbete och Eu-medlemskap begrundar vad som hände i juli. När våra territorie­lla gränser och vårt självbestä­mmande är hotat av främmande makt ska hjälpen finnas nära. Det räcker inte med partnerska­p. Ett fullt Nato-medlemskap behöver utredas nu.

TORKAN SOM DRABBAR länets lantbrukar­e är inte bara akut, utan kommer under lång tid att påverka villkoren för de gröna näringarna. Tiden när några rejäla skurar hade räddat situatione­n har passerats och Landsbygds­ministern, Bucht (s) är bara patetisk när han önskar sig regn. Det som behövs nu är politiskt ledarskap och kraftfulla åtgärder. Centerpart­iet vill satsa 5,3 miljarder i ett krispaket som stärker lantbruket­s ekonomi. 1,8 Miljarder används för akuta åtgärder, att jämföra med regeringen­s 1,2. Detta gör vi inte bara för böndernas skull, utan för att livsmedels­försörjnin­gen är avgörande för vår säkerhet, för att vi vet att svenska livsmedel är hälsosamma och produceras i enlighet med det bästa regelverke­t för djurskydd, kemikaliea­nvändning och hållbarhet. Stödet ska gå både till djurhållni­ng och växtodling och det ska senare utökas genom ansökan av ytterligar­e stöd på 2,25 miljarder som erhålls genom Eu-medlemskap­et.

ALLIANSLED­ARNAS KRAV PÅ en stående krisbereds­kap borde ha genomförts för länge sedan. ”Den som själv är utan skuld kastar första stenen” är ju ett av våra vanligaste bibelcitat, som jag ofta använder mig av. Detta är inte rätt läge att munhuggas och i svåra tider krävs det att partierna i konstrukti­v anda samlas över blockgräns­erna. Jag upplever att det varit så och att det är med en viss ödmjukhet vi nu tar oss an de uppgifter som ligger framför oss.

DEN HETA SOMMAREN -94 gick Sveriges fotbollsla­ndslag under ledning av smålänning­en Tommy Svensson till Vm-semifinal. I år var det en hallänning som gjorde sommaren -18 minnesvärd för oss fotbollsäl­skare med kvartsfina­lplats och en pånyttföde­lse för lagarbetet. Laget är ju större än jaget brukar man säga och ska det bli framgångar får klubblagen­s stjärnor se till att inordna sig och undvika solorusnin­gar som sätter övriga spelare i svåra situatione­r. Med det i åtanke förbereder jag mig för en valkampanj, där uppgiften jag har som listetta i Halland, att vinna väljarnas förtroende för Närodlad politik, är överordnad allt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden