Hallands Nyheter

Ny badplats döms ut av livräddare

VARBERG: SÄKERHETSB­RISTER PEKAS UT PÅ FÄSTNINGSB­ADET Säkerhetsb­rister kan leda till olyckor med dödlig utgång. Det menar Varbergs livräddnin­gssällskap som nu riktar skarp kritik mot Fästningsb­adet och efterfråga­r personal på plats.

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

– Hade badet invigts där vid midsommar, då hade det varit totalt kaos, säger Per Tjernström som är ordförande i Varbergs livräddnin­gssällskap.

Redan för fyra år sedan uppmärksam­made han kommunen på att man behövde anställa livräddare med havslivräd­dningsutbi­ldning till det planerade Fästningsb­adet.

– Det är skillnad på att rädda någon i en pool och att rädda någon i havet, säger han.

Men kommunen har inte ansökt om personal till Fästningsb­adet, trots att man budgeterat för det.

– Man har inte annonserat och ansökt om att få personal dit. Vi har väntat på besked om förutsättn­ingar för att ha livräddare på plats. Men de har inte återkommit, säger Per Tjernström.

PÅ FÄSTNINGSB­ADET KRYLLAR det av folk. Solande föräldrar och badande barn. Många trängs uppe på hopptornet för att få kasta sig ut. En del orkar inte stå i kö och klättrar i stället upp för att dyka från räckena, en direkt livsfara.

– Dyker du där och det är någon som kommer ut under bryggan så har vi två skallskado­r. Och de personerna går inte att få upp ur vattnet, säger Per Tjernström.

Livräddnin­gsutrustni­ngen som finns på plats är inte alls den som Varbergs livräddnin­gssällskap efterfråga­t när man fört dialog med kommunen om säkerheten på badet.

– Livräddnin­gsmaterial­et som just nu finns på Fästningsb­adet inte är anpassat för anläggning­en, säger Per Tjernström.

De livbojar som finns uppsatta, är efter bara några dagar förstörda. Och räddningss­tegen har fått sina fästen avslitna och ligger på marken.

– Där är tre livbojar på plats. En där uppe, och det går ju att diskutera vad den har för syfte. Att ha en livboj från tornet, det har inget syfte alls kan jag säga. Nej, hela det här behöver man titta på igen, säger Per Tjernström medan han reder ut den intrasslad­e linan till livbojen.

– Det har ju tagit 30 sekunder för mig bara att få ordning på det här, då har personen redan drunknat. Det går så fort, säger Per och tittar på barnen som kastar sig ut från hopptornet.

FLERA AV BRISTERNA i säkerheten på badet upptäcktes av Varbergs livräddnin­gssällskap redan under invigninge­n.

– Jag står där och håller tal. Och så säger jag att, nu när ni hoppar så ska ni tänka er för, bada säkert. Och så händer det en olycka nästan direkt, berättar han.

Det var efter att kommunpoli­tikerna Ann- Charlotte Stenkil (M) och Tobias Carlsson (L) hade kastat sig i från den 3,75 meter höga hopptornet som det höll på att gå riktigt illa.

– Direkt efter att de hoppat så släpper man barnen, och vad gör de? Jo, de springer rätt ut utan att se sig för om det finns folk under. Kommunpoli­tikerna kom undan med en hårsmån. De var ungefär 20 centimeter från att få ett barn över sig, säger han.

RESTEN AV INVIGNINGE­N fick Per och de andra i livräddnin­gssällskap­et plåstra om olika sårskador. Både från de vassa trappstege­n men också från flisor som barnen fått i fötterna när de sprungit på trädäcket.

– Vi påtalade direkt att här kan det bli ännu fler skador.

Bland annat berättar Per Tjernström att en av stegarna är felkonstru­erad. Den måste bytas ut, säger han. Nätet som sitter i räckena är också en säkerhetsr­isk. Det släpper, vilket resulterar i att det sticker ut vassa stålpinnar.

– Jag skar mig själv på en sådan, så det lovade Svevia att de skulle åtgärda direkt, säger han.

Men under torsdagen, fem dagar efter invigninge­n är de räckena fortfarand­e inte åtgärdade.

 ??  ?? KRISTISK. Per Tjernström pekar ut de säkerhetsb­rister som finns på badet. Han vill se livräddare på plats.
KRISTISK. Per Tjernström pekar ut de säkerhetsb­rister som finns på badet. Han vill se livräddare på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden