Hallands Nyheter

En frihet att semestra på öppet hav

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

För andra året i rad åker de ut med segelbåten Saga ut på äventyr längs västkusten. För Thim och Malin Staflund från Laholm är det en frihet att semestra på havet.

TURISTSOMM­AR

Eftermidda­gssolen letar sig fram bakom molnen över Falkenberg­s småbåtsham­n. Här ligger många båtar förtöjda i hamnen och gungar lätt på den lugna ytan. Thim, Malin och dottern Mira Staflund sitter och äter sin middag i båten Saga. De har varit ute och seglat i två och en halv vecka och stannar till i Falkenberg i några dagar innan det bär hem till Halmstad och Laholm.

– Jag är härifrån så vi ska hälsa på lite släkt och vänner. Jag har aldrig varit ute med båt innan såhär så i början var jag lite rädd, havet är ju så stort och man har respekt för det men det är verkligen helt underbart, säger Malin Staflund.

THIM STAFLUND ÄR uppvuxen med att åka båt. Varje år åkte de ut från Båstad ner mot Danmark med hela båtklubben på 20 till 30 båtar.

– Tio av båtarna hade ju småbarn i min ålder så vi lekte och spelade minigolf. Det är en stor anledning till varför vi skaffade båt från början, det är helt underbart ute på havet och i hamnarna med, säger Thim Staflund.

Hunden Lotus får också följa med under båtsemeste­rn. De har skaffat en gummibåt som de sätter i och åker till land när Lotus behöver rastas. Nere i hytten finns ett kök, toalett, två sovrum och ett matbord.

– Det är ganska rymligt ändå men man lever ju på varandra. Det funkar väldigt bra för oss. Man får inte vara rädd att visa alla sina sidor för de andra i båten, säger Thim Staflund och skrattar.

De har kört från Halmstad upp till Bohuslän och rundat Tjörn och är nu på väg tillbaka.

– Det är verkligen en frihet. När du semestrar med bil, husvagn eller något annat är du förankrad till vägarna men här har du inga vägar att följa. Du kan bara slänga i ankaret när du vill stanna och bada, säger Thim Staflund.

– Jag simmade som en fisk, jag kan doppa huvudet och simma i en våg, säger Mira Staflund.

FAMILJEN NYTTJAR BÅTEN året runt och är de ute i Halmstad och äter på restaurang eller går på bio kan det bli en övernattni­ng i båten. Det är inte sista gången de kommer åka ut på båtsemeste­r.

– Det är ju så himla vackert uppe vid kusten. Vi kommer definitivt åka dit igen, säger Malin Staflund.

Familjen Staflund tycker fler ska testa på att båtsemestr­a.

– Jag tror många är rädda för att åka ut på havet med småbarn och det är mer att anpassa för de små och inte åka på för långa seglingar. Det är ju Mira som får styra och ställa här på båten men det viktigaste är att hon har roligt, säger Thim Staflund.

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? LEKPLATS. Allt på båten är roligt för Mira Staflund, två år. Mamma Malin och Pappa Thim säger att det är hon som styr och ställer under båtsemeste­rn.
Bild: ELLINOR SVENSSON LEKPLATS. Allt på båten är roligt för Mira Staflund, två år. Mamma Malin och Pappa Thim säger att det är hon som styr och ställer under båtsemeste­rn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden