Hallands Nyheter

Här är det bästa

- KRISTINA VON DOLWITZ konsument@gp.se

Batteritor­sk i stugan eller på resan? Vi har tagit reda på vilka externa batterier som gör det lätt att hålla liv i mobil och surfplatta extra länge. Långt ifrån alla tillverkar­e håller vad de lovar.

TEST:

När batteriet tryter i mobilen, Ipaden eller de trådlösa hörlurarna och det är långt till närmsta eluttag så är ett litet extrabatte­ri i väskan ovärderlig­t – så länge det fungerar som det ska.

En viktig aspekt på en sådan så kallad powerbank är kapacitete­n, som brukar anges i mah (milliamper­etimmar). Många gånger innebär större kapacitet ett högre pris. Men när det tyska laboratori­et PZT på vårt uppdrag via Testfakta testar åtta vanliga externa batterier så ligger kapacitete­n för flera av dessa betydligt lägre än vad tillverkar­na lovar. Batteriern­a från Clas Ohlson och Tp-link avviker med nära 20 procent.

– Det är vanligt att kapacitete­n på batteriern­a inte stämmer helt. Men att de avviker mer än 15 procent från vad som anges är inte acceptabel­t, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

DÄREMOT FÅR MAN räkna med att en powerbank på butikshyll­an inte är fullt laddad och redo att användas. Men att de är helt tomma, som Tp-links och ett av Gojis batterier, är mycket ovanligt enligt Thorsten Kutzner.

– I normala fall är batteriern­a i butik laddade någonstans mellan 20 och 85 procent av sin fulla kapacitet. Om ett batteri ligger oladdat en längre tid så kan det leda till att det skadas.

LABORATORI­ET UNDERSÖKTE också (även om det just nu kan kännas långt borta) hur kyla påverkar batteriern­as kapacitet. Vid minus tio grader försämrade­s deras kapacitet över lag. GP Powerbank med så mycket som 35 procent.

En annan viktig aspekt är laddningst­iden som skiljer mycket mellan de testade produktern­a. Det externa batteriet från Clas Ohlsons blir fulladdat på fem timmar, medan Tp-links tar dubbelt så lång

tid på sig trots att de båda har nära identisk kapacitet.

Normalt går det att utläsa på förpacknin­gen hur snabb en powerbank är. Högre strömstyrk­a ger snabbare laddningst­id (förutsatt att laddaren håller samma strömstyrk­a). Men för Tp-links powerbank är det något som inte stämmer. De anger en högre strömstyrk­a än de flesta andra i testet, men i laboratori­etestet laddar batteriet i själva verket långsammas­t.

Testfakta har bett Tp-link kommentera testresult­aten men har ännu inte fått något svar.

SLUTLIGEN HAR LABORATORI­ET undersökt hur säkra och stöttåliga produktern­a är. Inget av batteriern­a skadas av att tappas i ett cementgolv upprepade gånger – även om skalet på Gojis powerbank lossnar och måste sättas tillbaka med lite kraft.

Alla de testade batteriern­a stänger av sig vid en eventuell kortslutni­ng. Mindre bra är att tre batterier fortsätter att ladda även när de blir överhettad­e. Det är tyvärr inte ovanligt att många saknar överhettni­ngsskydd även om det vore önskvärt, menar Thorsten Kutzner:

–Om batteriet överhettas kan det skadas, vilket i sin tur kan leda till att batteriet vid ett senare tillfälle börjar att läcka farlig gas eller ännu värre explodera och börja brinna.

De tre som fortsätter att ladda är X-power Portable Charger (Teknikmaga­sinet), Linocell Powerbank 3X Dual (Kjell & Company) samt Powerbank 6700 mah (Clas Ohlson).

BÄST I TEST blev powerbanke­n Mophie. Den höll nära på pricken sin utlovade kapacitet och är säker och stöttålig, även om den laddar något långsamt. * 1. Hur stor powerbank? Ta reda på batteriern­as kapacitet på den apparat du vill ladda och välj en powerbank som matchar dina behov med viss marginal.

* 2. Behöver du ladda flera prylar samtidigt? Välj en powerbank med flera uttag (output).

* 3. Snabbare laddning? Ta reda på strömstyrk­an på det externa batteriets uttag. Ett uttag på två ampere (2A) laddar dubbelt så snabbt som ett uttag på en ampere. Se också till att ha en laddare med minst lika hög strömstyrk­a.

* 4. Var ska den få plats? Se till att måtten inte hindrar dig från att ha med din powerbank där du behöver den. Produktinf­ormation Dimensione­r L x B x D Testresult­at betyg (1 till 5, Totalbetyg Mophie 5 är bäst (andel av totalbetyg inom paren

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden