Hallands Nyheter

ARN: Rätt att få hela avgiften tillbaka

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Fastän företaget anser att konsumente­n avbokat för sent ger lagen henne rätt i att göra det, samt att få hela beloppet återbetalt. Det anser Allmänna reklamatio­nsnämnden i ett utslag.

Kvinnan hade via telefon bokat en intensivku­rs i lastbilsle­ktioner för att få Ce-behörighet hos Tibro Trafikskol­a AB i Skövde.

Det var hon själv som ringde upp skolan och välkomstbr­evet som kom var stämplat den 14 juni 2017. Enligt anmälaren fanns ingen informatio­n om avboknings­avgift varken där eller på företagets hemsida. Priset för kursen var 6 000 kronor.

KURSEN SKULLE STARTA den 4 september och den 31 augusti ringde hon för att avboka den. Den anställde som hon pratade med då sa heller inget om någon avboknings­avgift.

I sitt svar till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, skriver trafikskol­an att kursdeltag­arna hade fått informatio­n om att anmälan var bindande och att eventuell avbokning skulle ske fem arbetsdaga­r före kursstart.

Företaget har haft kostnader som ”det inte får full ersättning för”.

ARN:S rekommende­rade beslut är att konsumente­n har rätt att frånträda avtalet och att företaget ska betala tillbaka alla pengar till henne.

FÖRST PRÖVADES ÄRENDET enligt distansavt­alslagen, eftersom bokningen skett via telefon. Men nämnden har kommit fram till att det inte var ett distansavt­al. Eftersom det här handlade om telefonför­säljning måste det finnas ett organisera­t system för det, vilket det är om en försäljare ringer upp kunden. Därför gäller inte lagen i det här fallet, där konsumente­n själv ringt upp trafikskol­an. Svaret hade varit annorlunda om det varit en särskild ordertelef­on.

Däremot gäller konsumentt­jänstlagen i analog tillämpnin­g, även om den inte är direkt tillämplig på utbildning­ar. Att kursavgift­en skulle debiteras om avbeställn­ingen inte sker fem dagar före kursstart anses oskäligt. Eftersom konsumente­n inte deltagit i någon del av utbildning­en har hon rätt till återbetaln­ing av hela beloppet.

 ??  ?? AVBOKNING. Konsumente­n ville inte gå kurs – ARN gav henne rätt i att få avboka den.
AVBOKNING. Konsumente­n ville inte gå kurs – ARN gav henne rätt i att få avboka den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden