Hallands Nyheter

Anrika Folkes Konditori läggs ner till stor sorg

- Jan-olof nilsson Halland för 50 år sedan

Efter 37 år går anrika Folkes Konditori i graven, till stor sorg för många stamgäster. Konditor Folke Stärn öppnade konditorie­t 1931 i lokaler som tidigare tillhört det då just nedlagda stadshotel­let, och drev det fram till för två år sedan, då han lämnade över rörelsen i andra händer.

Otaliga klubbar, föreningar och mer informella sammanslut­ningar har haft just Folkes som sin speciella mötesplats under åren, och det är ingen överdrift att påstå att en epok är förbi i och med nedläggnin­gen. Det är ännu oklart vad som skall hända med lokalerna i fastighete­n, som ägs av Bryggeri AB Falken, men det ryktas att Kreditbank­en vägg i vägg är intressera­de att utöka sina lokaler.

DAMFOTBOLL­EN ÄR PÅ frammarsch, och nu kommer Sveriges bästa damlag, Öxabäck, på besök till Brovallen för att möta ett lätt överårigt herrlag från Vessigebro. Öxabäck vinner matchen tämligen enkelt, även om herrarna snyggar till siffrorna i slutet så att drabbninge­n stannar vid en uddamålsse­ger, 4 – 3.

En betydligt svårare match är förstås den mot tidens fördomar. I de efterfölja­nde referaten återfinns förstås ett flertal insinuatio­ner, anspelning­ar och epitet som ”söta, välsvarvad­e, godingar.” Det är lång väg kvar, mycket lång…

”I år har dock polisen beslutat mota Olle i grind med alla till buds stående medel.”

Samma fenomen präglar för övrigt Västkustlo­ppet på Falkenberg­s Motorbana i Ljungby, där den kvinnliga ”burkslaven”, Marianne Hansen, i sidvagnskl­assen väcker sensation bland den församlade pressen. Ekipaget kommer för övrigt tvåa i loppet, men mest spaltutrym­me får förstås fröken Hansens make up. I snabbaste klassen, Formel 3, är stjärnan Ronnie Peterson helt överlägsen och kan defilera i mål.

NOTERBART ÄR ATT årets upplaga av Västkustlo­ppet inleds med ett cykellopp. Vinnare här blir Sune Wennlöf, före storstjärn­an Erik ”Fåglum” Pettersson, Vårgårda. Och naturligtv­is präglas helgen av en massiv polisnärva­ro. Västkustlo­ppet har, som bekant, en förmåga att locka till sig en del överförfri­skade, och i vissa fall även bråkiga, besökare från när och fjärran.

I ÅR HAR dock polisen beslutat mota Olle i grind med alla till buds stående medel. Hela centrala Falkenberg spärras av för obehörig trafik och polisbevak­ningen leds från en särskild mobil sambandsce­ntral, varifrån insatsleda­ren kan hålla kontakt med hela 40 patruller med bärbara radiosända­re samt dessutom med polisstati­onen, radiobilar­na och den insatta polishelik­opter som kretsar över nejden under hela helgen. Krig? Nej, ett helt vanligt Västkustlo­pp, låt vara ett väldigt lugnt och stillsamt sådant…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden