Hallands Nyheter

Ellen Sundberg tolkar Kjell Höglund i Tryckhalle­n

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

På tisdag den 7 augusti är det dags för Ellen Sundberg att sjunga Kjell Höglund i Tryckhalle­n i Falkenberg.

Med tre album i ryggen valde Ellen Sundberg, 25, att spela in en platta helt på svenska. I februari släpptes ”Du sålde min biljett - Ellen Sundberg sjunger Kjell Höglund”. Nu tar hon med sig sina versioner av låtarna och kommer till Tryckhalle­n i Falkenberg.

– Vi har valt att göra lite av en föreställn­ing, så det blir ganska mycket prat och högläsning blandat med låtar, säger Ellen Sundberg.

VANLIGTVIS SKRIVER HON själv mest på engelska, men har några sånger där hon blandar språken. Musikintre­sset fick hon med sig tidigt från föräldrahe­mmet och när en lärare i fjärde klass erbjöd eleverna gitarrlekt­ioner på rasterna nappade hon.

– Jag har alltid lyssnat mycket på Bob Dylan och Sophie Zelmani. Det kändes alltid nära för mig att skriva låtar och spela gitarr. När jag sedan började på kulturskol­an märkte gitarrlära­ren att jag skrev mycket själv och istället för läxor peppade han mig till att göra ännu fler egna låtar.

ELLEN SPELADE IN sin första platta som 19-åring och blev kort därefter signad på skivbolag. De två senaste åren har hon levt på artisterie­t.

– Det är svårt ekonomiskt men det funkar på något sätt. Jag kanske måste skaffa ett annat jobb, men det får jag se. Hur bestämde du dig för att tolka Kjell Höglund på senaste plattan?

– Det var efter en tävling under festivalen Storsjöyra­n i Östersund som jag bestämde det. För några år sedan hade de Jämtlangss­ånger som programpun­kt och jag gjorde ”Man vänjer sig” med Kjell Höglund. Det kändes så bra att spela den. Året efter skulle olika artister tolka just Kjells låtar, under programpun­kten ”Kjellsorte­rat”. Jag valde samma låt igen, men sedan blev jag nyfiken på vad mer det fanns i hans katalog.

Vad är det som är så speciellt med honom?

– Mycket handlar om hans texter. Jag tycker inte att det finns någon svensk artist som skriver som honom – han har ett unikt sätt. Låtarna handlar om allmängilt­iga saker, människor, livet, politik och filosofi och det blir aldrig trivialt utan han väver in det på ett så fint sätt som passar ihop med melodierna. Det är en perfekt kombinatio­n för mig och något som jag dragits till. Trots att han är en man och äldre än mig så känns det inte som en gubbe som har skrivit låtarna. Både kvinnor och män kan relatera.

Har han hört din platta med tolkningar­na?

– Han har fått skivan men inte av mig personlige­n. Han är ganska anonym av sig och håller sig undan rätt bra. Jag träffade hans syster på min spelning i Stockholm som tog med den till honom. Jag fick ett meddelande från Kjell och hans fru att den var bra och roligt att jag spelat in den.

Vad har du på gång framöver?

– Jag har många nya egna låtar så jag hoppas på en ny skiva snart igen och framöver kommer jag nog börja jobba med bokningen av spelningar själv och bli mer självständ­ig. Det blir intressant att se om man kan klara sig själv. Det ska bli spännande.

 ?? Bild: PRIVAT ?? MUSIKFANTA­ST. Linus Aftevik uppträder med sitt dragspel på ”Allsång vid Carussedam­men” vid 18.30 på söndag.
Bild: PRIVAT MUSIKFANTA­ST. Linus Aftevik uppträder med sitt dragspel på ”Allsång vid Carussedam­men” vid 18.30 på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden