Hallands Nyheter

Alexanders­son: ”Blev väldigt besviken sist”

- DAVID HJORTER/TT

Tove Alexanders­son jagar det enda individuel­la Vm-guldet hon saknar – i sprint. Distansen orienterin­gsstjärnan missade på grund av en förkylning vid fjolårets mästerskap. – Jag blev väldigt besviken att jag blev sjuk, då kände jag mig i väldigt bra form, säger hon.

Skogens svenska orienterin­gsdrottnin­g vill erövra ny asfalterad mark under VM i Lettland i helgen.

Tove Alexanders­son, regerande världsmäst­are i medel- och långdistan­s samt stafett, är den största internatio­nella stjärnan på damsidan och ute efter Vm-gulden hon saknar – i sprint och i sprintstaf­ett.

– Sprintstaf­ett har jag aldrig sprungit på VM, sprinten har jag bara sprungit en gång (silver 2014). Det är skogsdista­nserna jag alltid satsat mest på, som jag tyckt varit roligast och varit bäst på. Men de senaste åren har jag utvecklats väldigt mycket på sprint också. Det ska bli väldigt kul att se hur långt det kan räcka på VM, säger hon.

25-ÅRINGEN FRÅN BORLÄNGE är uttagen att springa samtliga fem distanser vid mästerskap­et som inleds i stadsmiljö i Riga och fortsätter i skogarna några mil nordost om huvudstade­n. Hur känns det att vara ett så tydligt affischnam­n för svensk orienterin­g?

– Det är både och. Väldigt kul att inspirera folk. Men samtidigt kan det bli lite mycket ibland, att jag önskar att någon annan kunde ta den rollen också, säger hon med ett leende inför mästerskap­et.

Vid fjolårets VM i Estland tvingades den blågula stjärnan lämna återbud till sprinten på grund av en förkylning. Under EM i Schweiz för ett par månader sedan tog Alexanders­son guldet.

– Jag har tränat en hel del specifikt på sprint i år. Jag var bra förberedd även förra året. Jag blev väldigt besviken att jag blev sjuk, för då kände jag mig i väldigt bra form inför sprinten. På EM vann jag ju sprinten. Jag hoppas på att jag ska vara i lika bra slag nu.

REGERANDE sprintvärl­dsmästaren Maja Alm slutade först på fjärde plats vid EM. Men Alexanders­son räknar inte bort den 30-åriga danskan som tagit de tre senaste Vm-gulden på distansen.

– Maja brukar alltid vara i absolut bäst form på VM. Jag har ju inte mött henne på VM under de senaste åren, så det ska bli spännande att se hur bra hon är.

Sveriges förbundska­pten Håkan Carlsson har stora förhoppnin­gar på Alexanders­son, men kräver inte förstaplac­eringar.

– Det ska bli jättehäfti­gt att följa henne. Hon har gjort två riktigt bra VM, 2016 och 2017. Jag tror verkligen hon ser fram emot att springa sprint. Varje gång hon ställer sig på startlinje­n har hon goda chanser att komma högt upp, säger han.

Hon själv tonar ned förväntnin­garna, trots tre Vm-guld i fjol och två på hemmaplan i Sverige för två år sedan.

– Jag hoppas kunna prestera riktigt bra lopp, och ha en bra känsla under tävlingarn­a. Det är lite utmanande terräng, framförall­t skogsdista­nserna, så jag har fokuserat att på att hitta nycklar orienterin­gstekniskt, säger Tove Alexanders­son.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER ?? VINNARKAND­IDAT. Tove Alexanders­son är stort guldhopp i orienterin­gs-vm.
Bild: ERIK SIMANDER VINNARKAND­IDAT. Tove Alexanders­son är stort guldhopp i orienterin­gs-vm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden