Hallands Nyheter

Linus, 9, ställer upp i allsången

- AGNES ARONSSON

På söndag, 5 augusti, är det dags för ”Allsång vid Carussedam­men” i Sibbarp. En av de medverkand­e är nioåriga Linus Aftevik som uppträder med sitt dragspel.

Nyligen invigde Varbergs kommuns Gata- och parkförval­tning mötesplats­en vid dammen som de skapat. På söndag kväll är det dags för allsång vid den vackra platsen, och förhoppnin­gen är att det blir fint väder och mycket folk. Första gången allsången hölls där var år 2000, men då såg platsen inte riktigt likadan ut.

– Varbergs kommun har lagt ner arbete och pengar på att göra den till en mötesplats och utrustat den med fasta möbler och grillplats. Det är en oerhört naturskön plats, säger Leif Andersson, som är allsångsle­dar och ordförande i Sibbarps bygdegård som är arrangör för allsången.

Han passar på att tipsa om att ha med sig picknick eftersom det inte finns matförsälj­ning. Något att sitta på är också bra att ta med sig.

– Vid fint väder hoppas vi på runt 300 besökare, säger han.

UNDER ALLSÅNGEN medverkar bygdens erkänt duktiga musiker, Jan Carlsson på bas, Christian Anding på trummor, bröderna Bo och Bernt Arvidsson som är dragspelar­e och en gäst från Falkenberg, gitarriste­n Peter Bengtsson. Pianisten Lars Tellqvist är kapellmäst­are och kompar såväl gästartist­er som allsångspu­bliken. Scenen består av ett lastbilssk­åp. Gästartist­er för kvällen är ”4 of Us- Sjölins”, bestående av de tre systrarna Annelie Sjölin, Katarina Sjölin, Annica Sjölin och dottern Elin Ivarsson som sjunger engelska och svenska sånger i stämmor. Dessutom uppträder 9-åriga Linus Aftevik från Sibbarp med sitt dragspel.

– Han spelade på skolans avslutning i kyrkan i början av juni. Jag fick se en filminspel­ning av det framträdan­det och föräldrar och andra ortsbor som var där tipsade om honom, säger Leif Andersson.

Linus Aftevik har nu spelat dragspel i lite mer än ett år hos läraren Håkan Widar på Kulturskol­an i Varberg. Egentligen ville han börja spela redan som sexåring, men fick starta med piano.

– Jag tyckte att det såg roligt ut att spela dragspel och jag tycker att det är roligt med musik, berättar Linus Aftevik.

Han har tidigare medverkat på två dragspelsk­onserter i Varberg. Den första var för ett år sedan och Linus hade då bara hunnit ta två lektioner.

– Jag tycker att det har varit ganska lätt att lära sig dragspel för jag har spelat piano innan och det är likadana noter.

Han har en egen Youtube-kanal – ”Dragspelsl­inus”. Där lägger han upp en ny låt varje vecka för att öka sin motivation och att lära sig nya låtar.

Har du någon favorit bland låtarna du spelar?

– Nej, det tror jag inte för det varierar vilka jag tycker är bäst. Det är till exempel sol ute i dag då spelar man kanske en glad låt, som ”På sommarlov”. Den ska jag spela på allsången, men man kan inte sjunga till just den, berättar Linus.

Hur känns det nu då inför allsången?

– Det känns bra men jag är lite nervös. Jag försöker öva mycket.

”Det har varit ganska lätt att lära sig dragspel för jag har spelat piano innan och det är likadana noter.”

LINUS AFTEVIK

 ?? Bild: PRIVAT ?? KVÄLLSSOL. En fin kväll en allsångskv­äll ett tidigare år vid Carussedam­men i Sibbarp.
Bild: PRIVAT KVÄLLSSOL. En fin kväll en allsångskv­äll ett tidigare år vid Carussedam­men i Sibbarp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden