Hallands Nyheter

Barn med diabetes var på läger

- MICHAEL LARSSON 010-471 51 50 ml@hn.se

Hallands diabetesfö­rening har i många år ordnat sommarläge­r, numera i Ätran. Nu var det dags igen för en lekfull helg med överraskni­ng.

Trots pågående foderbrist avråder LRF Halland från att importera grovfoder från utlandet. Rädsla för olika smittor och en varierande kvalitet på fodret är de främsta orsakerna till beslutet.

Det råder en akut foderbrist för lantbrukar­e i Sverige med anledning av sommarens långvariga torka. Men trots att lantbrukar­e på flera håll är i behov av grovfoder avråder LRF Halland från en storskalig import från utlandet.

– Vi kommer inte ta initiativ till att importera grovfoder, just nu gör vi bedömninge­n att riskerna är för stora. Men vad den enskilda aktören väljer att göra är upp till dem, säger Anders Richardsso­n ordförande för LRF Halland.

RISKERNA SOM Anders Richardsso­n höjer varningens finger för är bland annat att kvaliteten på fodret kan vara för dålig för det höga pris man får betala. Dessutom kan det importerad­e grovfodret innehålla olika smittor som renkavle, flyghavre och svinpest, som kan få negativa effekter för det svenska lantbruket.

”Det finns inhemska alternativ som är både säkrare och mer prisvärda.”

ANDERS RICHARDSSO­N, ordförande för LRF Halland

– Situatione­n är svår. Men i nuläget anser vi att vi kan klara oss på inhemska alternativ som är både säkrare och mer prisvärda. Genom att använda olika kraftfoder kan vi spara in på det lilla grovfoder vi har och på så sätt klara oss genom perioden, säger Anders Richardsso­n.

MEN LÄGET ÄR tufft och om en månad kan situatione­n vara annorlunda, menar Rickardsso­n.

– Vi är mycket sårbara just nu och i stort behov av regn. Om vi skulle få regn kan vi få foder och grödor på våra befintliga marker och på så sätt klara oss. Vi tar en månad i taget och gör sedan en ny bedömning av situatione­n, men tills vidare avråder vi från import av grovfoder, säger han.

 ?? Bild: CARINA NILSSON/ARKIV ?? OM FODER. Anders Richardsso­n, LRF.
Bild: CARINA NILSSON/ARKIV OM FODER. Anders Richardsso­n, LRF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden