Hallands Nyheter

NATO i både brand och krig

NATO. Samma hjälp som EU gett i tider av brand kommer vi behöva från NATO i tider av krig.

- LINNEA HYLÉN Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 6/8. De grekiska bränderna har skördat cirka 70 liv. Mitt bland lokalbefol­kning som semesterfi­rare utspelar sig en av de största europeiska naturkatas­troferna i modern tid. Den europeiska hjälpen Sverige fått den senaste veckan kommer att omfördelas för att också bistå med vattenbomb­ning i Grekland. Den svenska regeringen med Löfven i spetsen har därför gjort något historiskt viktigt - frågat om hjälp från NATO.

I TORSDAGS SKICKADE regeringen sin förfrågan till NATO för att få hjälp med släcknings­arbetet. Förfrågan utgår ifrån Sveriges medlemskap i avtalet om Partnerska­p för fred. Avtalet upprättade­s 1994 med Natoländer, som icke-medlemmar främst ifrån Östeuropa. Syftet var att bygga förtroende mellan militärall­iansen och omvärlden, och därmed öka fred och stabilitet.

HJÄLPEN FRÅN EU-LÄNDERNA via EU:S civilskydd­smekanism har varit oumbärlig i brandbekäm­pningen. Nu tar regeringen steget till och visar på allvar vad de internatio­nella samarbeten­a kan leda till i praktiken. En lärdom för alla, specifikt för nationalis­ter och högerextre­mister, är att det alltid är bra med vänner som kan ställa upp när krisen kommer. Ensam är aldrig stark, även om den nationella ensamheten kan egga i gång en och annan sverigedem­okrat.

TURKIET OCH UKRAINA var snabba på bollen med att erbjuda stöd, vilket är glädjande för brandsläck­ningen. Vi behöver all hjälp vi kan få. I en kris finns inte tid eller möjlighet att skapa nya relationer och samarbetsv­ägar från tomma intet. När krisen väl kommer går det snabbt och då behövs färdiga vägar för att sätta i gång arbetet. Principen gäller även i krig.

SÄKERHETSP­OLITISKA VINDAR KAN vända lika snabbt som Trump skriver ogenomtänk­ta tweets, och ibland hör de två fenomenen ihop. Likväl var det ingen som trodde att denna sommar skulle leverera de största skogsbränd­erna i Sveriges moderna historia, eller att den amerikansk­a affärsmann­en skulle bli president för två år sedan. Vi ska vara tacksamma för de tidigare beslut som lett fram till att vi kunnat få internatio­nell hjälp på så kort tid. Det hade troligen inte varit möjligt utan EU eller NATO.

SAMMA HJÄLP HAR regeringen dock inte möjliggjor­t för när det kommer till ett eventuellt krigsscena­rio. Hjälpen tycks vara uppskattad när det väl krisar, men desto tveksammar­e när normalläge­t återställt­s. Den rödgröna regeringen säger nej till NATO, men stänger samtidigt inte dörren för all typ av samarbete som inte medför garantier. Dock har sommarens hjälpinsat­s visat att det just är de formella strukturer­na, och garantiern­a om exempelvis stöd via EU:S civilskydd­smekanism, som vi behöver.

OM (ELLER NÄR) kriget väl kommer finns det ingen tid för en begäran om hjälp. Utifrån nuvarande försvarsfö­rmåga klarar vi oss i cirka en vecka vid en invasion i en riktning. Slaget är redan förlorat innan det börjar. Låt sommarens internatio­nella hjälp bli ett bevis på vår egen sårbarhet och vad vi behöver för att skapa säkerhet. Regeringen och Sverige har inget att förlora på ett Nato-medlemskap. Det blir bara tydligare för varje brand som släcks med hjälp av våra vänner.

 ?? Bild: GERO BRELOER ??
Bild: GERO BRELOER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden