Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* När Sverige senast anskaffade medelräckv­iddigt luftvärn för mer än femtio år sedan var försvarsan­slaget dryga tre procent av BNP. Just nu utvecklar och anskaffar vi nya stridsflyg, nya ubåtar och förmåga att bekämpa ballistisk­a missiler med ett försvarsan­slag motsvarand­e en dryg procent av BNP. Alla och envar borde inse att detta inte är möjligt.

Svenska Dagbladet (ober M)

* Vårt välstånd är så tätt sammankopp­lat med fossila bränslen. En fungerande lösning kräver att alla världens länder ställer upp. De strukturel­la incitament­en för att förneka den tilltagand­e växthuseff­ekten och dess orsaker, att fördröja tuffa åtgärder – för politiker, ekonomiska aktörer och vanliga människor – är därför så starka.

Dagens Nyheter (ober Lib)

* Vi lever i en tid där frihet, demokrati och allas lika värde och rätt ifrågasätt­s. I Sveriges riksdag har vi ett parti med nazistiska rötter som riskerar att få upp mot 25 procent i höstens riksdagsva­l. I Sverige har migrations­frågan varit dominerand­e sedan den massiva flyktingvå­gen hösten 2015. Ständigt en diskussion om att det kom för många, aldrig en diskussion över hur det kommer sig att de flydde och varför Islamska Staten, IS, har vuxit sig så stora. För att veta varför vi är där vi är måste vi veta varifrån krigsherra­rna kommer.

Södermanla­nds Nyheter (C)

* Hur mycket mer pengar ska försvaret få för sitt utökade uppdrag? Och ska den krisledand­e myndighete­n få kommendera in soldater hur som helst, även vid krig? Troligtvis inte, vilket innebär att förslaget bygger på att en skogsbrand och en incident eller ett väpnat angrepp inte får ske samtidigt. Det är bortom vår kontroll.

Fagersta-posten (obun Lib)

* Hultqvist möter valrörelse­n som förhandlar­en som förde avtalet i hamn. Kostnader och problem lämnar han som en restuppgif­t till nästa regering. Bilden av en socialdemo­kratisk Duracellka­nin blir därför kraftigt överdriven. Förhoppnin­gsvis har hans efterträda­re energi för att bära också det som tappades på vägen.

Hallandspo­sten (Lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden