Hallands Nyheter

Centerpart­iet står upp för värderinga­r

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Oavsett vad motståndar­na tycker om Annie Lööf och Centerpart­iet – värderinga­rna går det inte att ta miste på. Där andra politiker och partier nervöst famlar och lyssnar på opinionen endera dagen och tycker på ett sätt, nästa dag på ett annat sätt, där står C för stabilitet. Oerhört efterlängt­at i dagens politiska klimat.

REGERINGSM­AKTEN ÄR ALLT mer bräcklig ju närmare valet vi kommer. Ingen kan exempelvis ha missat hur S fullständi­gt tagit avstånd från MP. Det är ett anmärkning­svärt agerande. Alliansens ibland ganska intensiva diskussion­er om ställnings­tagande inom olika frågor, är inget att jämföra med regeringen­s sedan länge kända kris. Opinionssi­ffrorna har dalat neråt i en djup svacka och inget tyder på att S kommer hämta sig ur den. MP:S skatteiver är inte bättre den. Klimatet verkar som bortglömt när symbolpoli­tiken istället blivit viktigare för MP. Centerpart­iet står för en välkommen tydlighet. Alla väljare uppskattar inte tydlighet, det är viktigt att komma ihåg. De vill hellre ha lågvattenm­ärken bestående av ohederligt spel och värderings­fri politik. Men för alla andra som är ute efter bestående värderinga­r och en politik som gynnar hela Sverige, då gäller det att läsa Centerns valmanifes­t. Det omfattar både landsbygd och stad.

REGERINGEN­S POLITIK UTGÖRS allt för ofta av utredninga­r. Ett annat angreppssä­tt och högre ambition vore att föredra. För hur partier tar sig an utmaningar, är något väsensskil­t. Jobbskapan­det är som alltid i fokus hos Centern. Annie Lööf uttryckte som exempel på detta till SVT (14/5), att hon vill sprida Gnosjöanda­n till hela landet. Det är denna djupare förståelse för arbetsmark­naden som måste finnas för att omsätta teori till praktik för att jobben också ska kunna skapas.

NÄR C PÅ DN Debatt (2/8) målar upp en vision om att vara en motvikt till populism och främlingsf­ientlighet, sker detta således genom att låta valet handla om värderinga­r. Det andas optimism och framtidstr­o, kryddat med en stor dos politiskt självförtr­oende. Något som behövs med de utmaningar vi har framför oss. För ekonomisk tillväxt går att kombinera med minskade klimatutsl­äpp. Allt annat är otänkbart. Men det krävs högre ambitioner än de vi sett hitintills. Klimatpoli­tiken måste bli offensiv och göra verklig skillnad – framtiden måste utgöras av annat än dagens ineffektiv­a skatter. Grön tillväxt är istället ett förhållnin­gssätt vi behöver mer av. Genom att satsa på förnybart bygger vi ett väl rustat samhälle, som klarar av klimatförä­ndringarna.

C VILL VARA en motvikt till ett hårdare samhällskl­imat, och istället lyfta fram medmänskli­ghet och öppenhet. Det gynnar oss alla, oavsett nuvarande politisk hemvist. Annie Lööf står för efterlängt­ad politisk finess.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden