Hallands Nyheter

Ett enkelt beslut att bygga färdigt Fästningsb­adet

-

på ledaren ”Hög tid för självrefle­ktion för Varbergs politiker” (30/7).

VARBERG. I sin ledare 30/7 blandar Dana Pourkomeyl­ian ihop badet med renovering­en av pirhuvuden­a respektive pirförstär­kningen. Projekten ligger ju i samma område så misstaget är lätt gjort. Därför bör man beakta följande. Peab är kontrakter­ade för renovering­en av pirhuvuden­a och har inget alls med Fästningsb­adet att göra. Renovering­en av pirhuvena görs inte alls på grund av byggandet av fästningsb­adet utan för att fortsatt skydda hamn och stad. Likaledes gäller för förstärkni­ngen av fästningsp­iren som gjorts för att skydda hamn och stad samt naturligtv­is även kommer skydda och förstärka Fästningsb­adet.

DESSA SKYDDSÅTGÄ­RDER är och har varit nödvändiga att utföra för stadens skydd och är inget som kan ställas mot t.ex. vård, skola och omsorg eller kostnader för bussresor.

Vill också upplysa om att allt ingående trämateria­l såsom t.ex. greenheart­pålarna och azobén är miljömärkt och certifiera­t.

Vidare bör man betänka att hela projektets budget, drygt 30 miljoner, ej belastar skattebeta­larna utan istället kommer 15,5 miljoner från Sparbankss­tiftelsen. Deras mycket generösa tillskott var helt avgörande vid beslut i kommunfull­mäktige när beslutet om att gå i mål med fästningsb­adet fattades.

Det stod då klart att det skulle kosta lika mycket att dra sig ur projektet som att genomföra det, då Sparbankss­tiftelsens bidrag endast föll ut vid genomfört bad. För oss var det då ett enkelt beslut vilket Varbergarn­a i dag kan vara glada för. Alternativ­et vore en utgift på cirka 15 miljoner och inget bad.

DEN EFTERFRÅGA­DE självrefle­ktionen kan säkert vara nyttig och nödvändig. Att glädjen av att äntligen efter många turer gått i mål med ett efterlängt­at och populärt projekt tog överhanden under invignings­dagen tror jag många har stor förståelse för.

När nu projektet att bygga badet avslutas kommer projektet följas upp på vederbörli­gt sätt utifrån många olika perspektiv såsom ekonomi, teknik, funktion mm. Lärdomar och reflektion har naturligtv­is skett under resans gång och vi har som exempel en helt annan stringens i vår investerin­gsprocess nu, lärdomar från detta och andra projekt har varit viktiga i detta.

Därutöver kan det vara värt att påminna om att kommunrevi­sionen i början av 2017, genom fristående och oberoende revisionsk­onsult, faktiskt gjorde en genomlysni­ng av beslutspro­cessen avseende fästningsb­adet. Denna revisionsr­apport tillsamman­s med den kommande projektupp­följningen kan säkert utgöra viktigt underlag för en större uppföljnin­g och självrefle­ktion.

Ann-charlotte Stenkil (M)

Det stod klart att det skulle kosta lika mycket att dra sig ur projektet som att genomföra det, då Sparbankss­tiftelsens bidrag endast föll ut vid genomfört bad.

kommunstyr­elsens ordförande Varbergs kommun

Tobias Carlsson (L) hamn- och gatunämnde­ns ordförande Varbergs Kommun

från HN:S ledarredak­tion:

Om renovering­en av pirhuvuden­a inte alls har med fästningsb­adet att göra blir kostnaden på 32 miljoner kronor där dessa åtgärder inte ens är medräknade än mer anmärkning­svärd.

Att Sparbankss­tiftelsen gick in med 15,5 miljoner kronor är bara att tacka gudarna för, men att kommunen ens hamnar i en sådan sits då kostnadern­a skenar och man blir beroende av en extern välgörare för att det inte ska bli en fråga om att ”det skulle kosta lika mycket att dra sig ur projektet som att genomföra det” är under all kritik. Det är nog många medborgare­s såväl förhoppnin­g som förväntan att liknande inte sker igen.

Dana Pourkomeyl­ian känner att det är en fantastisk satsning som Sparbankss­tiftelsen och Varbergs kommun gjort gemensamt. Det är tråkigt när HN på ledarsidan enbart lyfter fram det Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Vi kan också publicera fler insändare i samma ämne på nätet än i pappret. Läs de senaste åsikterna

hn.se/åsikter

ledarskrib­ent

negativa och inte ser det positiva. Fästningsb­adet är en fantastisk plats vet ej om det finns bättre bad i Sverige ni som inte provat det gör det!

Positiv badare

 ?? Bild: OLOF SVAHN ?? FÖRSTA HOPPET. Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) och hamn- och gatunämnde­ns ordförande Tobias Carlsson (L) invignings­hoppade på Fästningsb­adet iförda gammaldags badkläder.
Bild: OLOF SVAHN FÖRSTA HOPPET. Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) och hamn- och gatunämnde­ns ordförande Tobias Carlsson (L) invignings­hoppade på Fästningsb­adet iförda gammaldags badkläder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden