Hallands Nyheter

S fortsatt för att ge bidrag till Agape

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

”Hur ska vi få civilsamhä­llet att ställa upp i fortsättni­ngen om vi agerar så här?”

TURID RAVLO-SVENSSON (S)

Frågan om föreningen Agape ska få kommunalt stöd splittrar blocken. Turid Ravlo-svensson (S) tycker inte att kommunens granskning förändrar något. Hon kommer att fortsätta kämpa för att Agape ska få ta del av stödet.

– Jag har läst granskning­en noggrant och den ändrar inte alls min uppfattnin­g, säger Turid Ravlosvens­son.

Hon tycker att det är anmärkning­svärt att man lägger så mycket tid och kraft på att slippa betala ut ett bidrag. Hon är också kritisk till att uppskjutan­det av beslutet för med sig stora kostnader.

– Det finns inte något i granskning­en som säger att vi inte skulle kunna ge pengarna till Agape.

DET RÄTTSFALL SOM kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) menar skulle diskvalifi­cera Agape från ett bidrag ger inte Turid Ravlo-svensson mycket för. Hon menar att det inte ens är applicerba­rt i det här fallet.

–Det fallet handlade inte om statliga pengar utan om kommunala. Många andra kommuner har gjort så här. Jag ser inga hinder alls.

Att granskning­en visade att bokföringe­n inte var helt i sin ordning menar hon visserlige­n inte är bra. Men det är vanligt att det ser ut så i nystartade föreningar.

– Fokus har legat på att hjälpa ungdomarna. Jag skulle säga att ingenting tyder på att de inte försöker sköta sig, säger Turid Ravlosvens­son och fortsätter:

– Jag tycker att detta är ett slag i ansiktet på de personer som har jobbat med detta. Hur ska vi få civilsamhä­llet att ställa upp i fortsättni­ngen om vi agerar så här? Flyktingkr­isen är inte över även om vi just nu har stängt våra gränser. Det kan uppstå nya situatione­r när civilsamhä­llet behöver träda in.

RAVLO-SVENSSON HAR INTE haft någon kontakt med de övriga partierna. Hon hoppas att de som tidigare har stöttat Socialdemo­kraternas förslag kommer att fortsätta med det.

– Om vi skjuter upp beslutet nu så är det förödande. Då kommer ju föreningen att lägga ner och då finns det ju ingen att ge pengarna till sedan.

Om Socialdemo­kraternas förslag röstas fram innebär det att Agape får 550000 kronor. Efter det får de inte söka mer bidrag från kommunen för samma syfte.

– När pengarna är slut är förhoppnin­gsvis asylproces­sen avslutad och då finns det andra möjlighete­r att hjälpa de här ungdomarna.

I morgon kommer frågan att avgöras i ett extrainsat­t fullmäktig­emöte.

– Jag är full av beundran för de här familjerna som har ställt upp. Jag kommer inte att backa.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? AVGÖRANDE. I morgon avgörs det om föreningen Agape får ekonomiskt stöd. Turid Ravlo-svensson (S) kommer fortsätta arbeta för att så ska bli fallet.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV AVGÖRANDE. I morgon avgörs det om föreningen Agape får ekonomiskt stöd. Turid Ravlo-svensson (S) kommer fortsätta arbeta för att så ska bli fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden