Hallands Nyheter

Med fokus på livet under havsytan

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

En chans att upptäcka vad som finns i havet och hur skräpet påverkar livet under vatten. Det bjuder Västerhavs­veckan på. Trots att blåsten ställde till det under invigninge­n i Varberg var det full aktivitet inne på Naturum.

Från 4 till 12 augusti hålls Västerhavs­veckan som firas med olika aktivitete­r i kommunerna längs västkusten, Halland och Skåne. I Naturum Getterön kunde man titta på hur en skräpig sand ser ut.

– NEJ JAG vill inte ha en skräpig strand. Vi är planetsköt­are, vi har varit och plockat pantburkar med, säger Svea Nilsson, sex år.

På grund av blåsten hölls invigninge­n av Västerhavs­veckan i Varberg inomhus på Naturum. Egentligen skulle den varit utomhus vid stranden. Barnen skulle fått leta efter saker man kan hitta på en strand samt få testa att gå med håvar och vattenkika­re längs strandkant­en för att se vad som lever där.

– Vi fick improviser­a lite, så jag har ställt upp en vattenkika­re som barnen kan få kika i, jag har plockat in lite saker från naturen som man kan kolla på i mikroskop och så kan man klä ut sig till räka, säger naturvägle­daren Linda Gustafsson.

Skräp som hittades under en havsaktivi­tet för två veckor sedan har lagts fram så får barnen rösta om de vill ha en skräpig strand eller inte. Svea Nilsson svarar bestämt nej till skräpig strand.

– Skräpet är inte bra för då blir fiskarna sjösjuka och de dör. Då finns det inget liv i havet, säger Svea Nilsson, sex år.

FÖRUTOM ATT RITA är det populärt hos både barn och vuxna att testa räkkostyme­n. Noa, sex år, och Ida Thelander, åtta år, brukar besöka Naturum minst en gång i månaden och turas nu om att klä ut sig till en räka.

– Vi har även gått skattjakt, det var roligt. Det är som en poängprome­nad och man ska hitta en guldklump och sen får man välja en pin så jag valde en hare, säger Ida Thelander.

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? EN RÄKA. Ida Thelander, åtta år, tycker att det är roligt att klä ut sig till en räka så att hon kan lura krabborna.
Bild: ELLINOR SVENSSON EN RÄKA. Ida Thelander, åtta år, tycker att det är roligt att klä ut sig till en räka så att hon kan lura krabborna.
 ??  ?? KONCENTRAT­ION. Signe, tre år, och Svea Nilsson, sex år, målar krabbor och färgglada golv på invigninge­n av Västerhavs­veckan.
KONCENTRAT­ION. Signe, tre år, och Svea Nilsson, sex år, målar krabbor och färgglada golv på invigninge­n av Västerhavs­veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden