Hallands Nyheter

Fler kvinnor fö

SVERIGE: ”OFTA HAR MAN ETT MER VÄLORDNAT LIV OCH BÄTTRE EKONOMI”

-

Det blir allt vanligare att kvinnor föder barn högre upp i åldrarna. Ulrika Wesström var 49 år när hon fick sin son. – Jag var i en ny relation, han hade inga barn och ville jättegärna ha det. Jag tyckte först att det var lite sent, men sedan kom jag fram till att det var en utmärkt idé.

Sonen Dante är Ulrika Wesströms tredje barn och hon tycker inte att den senaste graviditet­en skiljde sig nämnvärt från de två första.

– Klart att jag var orolig, men det är man ju alltid som gravid. Jag var fruktansvä­rt trött den sista tiden, men i femte månaden var vi på segelsemes­ter i Kroatien och det var inga problem.

Snittålder­n för en förstföder­ska har gått stadigt uppåt i Sverige de senaste decenniern­a. 1973 födde en kvinna i genomsnitt sitt första barn när hon var 24 år, 2016 låg samma siffra på drygt 29 år, enligt Statistisk­a centralbyr­ån. Och mönstret syns överallt i statistike­n. 2017 föddes 69 barn av mödrar som var 49 år eller äldre, vilket kan jämföras med 22 stycken sju år tidigare.

Kenny Rodriguez-wallberg, docent och överläkare vid Karolinska universite­tssjukhuse­ts sektion för reprodukti­onsmedicin, ser flera förklaring­ar till att barnafödan­det letar sig allt högre upp i åldrarna. Hon pekar bland annat på att de medicintek­niska förutsättn­ingarna har blivit allt bättre, men lägger också stor vikt vid förändrade beteendemö­nster.

– Män och kvinnor sätter i dag

 ??  ?? FICK BARN SENT. Ulrika Wesström med sin son Dante. Ulrika Wesström var 49 år när hon fick sin son.
FICK BARN SENT. Ulrika Wesström med sin son Dante. Ulrika Wesström var 49 år när hon fick sin son.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden