Hallands Nyheter

Der barn sent

- KLAS WIDESTRAND/TT

ett högt värde på att utbilda sig och hinna med en mängd olika saker innan det är dags att bilda familj, säger hon.

ALTERNATIV­EN HAR BLIVIT fler med åren och antalet behandling­ar med olika typer av assisterad befruktnin­g har ökat kontinuerl­igt. För det par som behöver medicinsk hjälp finns flera alternativ att tillgå, där Ivf-behandling är den vanligaste formen av assisterad befruktnin­g.

Men i dag beviljar de flesta landsting i regel inte Ivf-behandling­ar till kvinnor som har fyllt 40 år. Åldersgrän­sen har ifrågasatt­s, bland annat av Statens medicinsk-etiska råd (Smer) som anser att gränsen är för lågt satt. Enligt Smer finns ingen generellt hög risk med att bli gravid som äldre.

Även Rodriguez-wallberg anser att det är viktigt att utgå ifrån individen när det handlar om riskerna med en graviditet.

– En kvinna i 45-årsåldern kan förstås vara väldigt frisk och då finns det förutsättn­ingar för att det ska gå bra, säger hon.

FÖR WESSTRÖM OCH hennes dåvarande partner dröjde det en tid från det att de hade bestämt sig till dess att hon fick beskedet att hon var gravid. De fick viss hjälp från sjukvården.

–Det tog ju ett tag, det är inte gjort i en handvändni­ng när man är så pass gammal. Man är ju inte så fertil längre i den åldern, säger hon.

Nu har det hunnit gå sju år sedan Dante föddes och Wesström säger att det på det stora hela har varit en fantastisk tid. Hon pekar också på att det finns många fördelar med att vara äldre när man får barn.

– Det är något som jag kan rekommende­ra. Ofta har man ett mer välordnat liv och bättre ekonomi när man blir äldre. Sedan tror jag att det är extra viktigt att ha ett nätverk runtomkrin­g sig.

Den enda egentliga nackdelen som Ulrika Wesström nämner är att hennes son rent statistisk­t inte kommer att få behålla sin mamma lika länge som om hon hade varit i 20-årsåldern.

– Det är ju ett tråkigt faktum, men det är inte mycket att göra åt och jag hoppas att jag ska hålla länge till. Hade jag varit alldeles ensam så kanske det inte hade varit så bra. Men det finns ett stort familjenät­verk omkring honom på bägge sidor.

 ?? Bild: PÄR FREDIN/TT ??
Bild: PÄR FREDIN/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden