Hallands Nyheter

Sex gripna för ”attack” mot Maduro

- TT-AFP-REUTERS

Venezuelas president Nicolás Maduro anklagar Colombia för att ligga bakom den attack som han säger riktades mot honom. USA öppnar för att regimen själv har iscensatt händelsen men sex personer har gripits som misstänkta.

Enligt Venezuelas inrikesmin­ister Néstor Reverol hade en av de gripna en arresterin­gsorder utfärdad mot sig efter en attack i fjol på en militärbas. En annan greps i samband med regeringsk­ritiska demonstrat­ioner 2014.

Maduro uttalade sig strax efter att explosione­r hörts i närheten av honom, vilka enligt honom själv kom från flera drönare som bestyckats med sprängladd­ningar. Det hela inträffade under en tv-sänd militär ceremoni i Caracas på lördagen.

Tv-sändningen från statstelev­isionen visar hur en knall avbryter Maduros tal och livvakter med skottsäkra sköldar springer fram för att täcka presidente­n och hans fru innan sändningen bryts. På översiktsb­ilder ser man hur soldater i nationalga­rdet flyr när de hör smällen. Inga drönare syns på tvbilderna.

– Det var en attack för att döda mig, de försökte mörda mig i dag, säger Maduro i en tv-sändning.

HAN PEKAR UT Colombias president Juan Manuel Santos som ansvarig för ”attacken”, något som Colombia snabbt dementerat och kallat anklagelse­rna ”absurda”.

Maduro och resten av regeringen uppges vara oskadda, men sju medlemmar ur nationalga­rdet skadades och fördes till sjukhus.

USA:S nationella säkerhetsr­ådgivare John Bolton förnekar all inblandnin­g i något attentat mot Maduro. Han säger att den venezuelan­ska regeringen själv kan ha iscensatt händelsen.

En anonym polis säger till nyhetsbyrå­n AFP att drönarna kan ha släppts från en lägenhet i närheten som senare brandskada­des. Men brandmän på platsen säger att det rör sig om en gasbehålla­re som exploderat.

SENARE PÅ LÖRDAGEN tog en hittills okänd rebellgrup­p på sig attentatet. Gruppen består av venezuelan­ska civila och militärer och har skickat ett uttalande som den regimkriti­ska journalist­en Patricia Poleo, bosatt i USA, läser upp på sin Youtubekan­al.

I uttalandet säger gruppen att man inte kan stötta en regering som glömt grundlagen och använder sin ställning för att berika sig själv.

”Vi kan inte tolerera att folket hungrar, de sjuka inte har medicin, valutan saknar värde eller att utbildning­ssystemet inte undervisar, utan bara indoktrine­rar med kommunism”, säger rebellgrup­pen och uppmanar befolkning­en att frigöra sig från regeringen och återta gatorna.

Militärpar­aden hölls för att fira ettårsdage­n av Venezuelas hårt kritiserad­e nya grundlagsf­örsamling.

Maduro valdes tidigare i år till en ny mandatperi­od i ett mycket ifrågasatt val där mer än hälften av väljarna stannade hemma. Hans regering kommer rutinmässi­gt med anklagelse­r om attacker mot presidente­n och påståenden om försök att störta honom.

Regeringen har två gånger tidigare utsatts för attacker. I juni 2017, när protestern­a mot den nya grundlagsf­örsamlinge­n var som våldsammas­t, släppte helikopter­piloten Oscar Perez fyra granater på Högsta domstolen från en stulen polishelik­opter innan han öppnade eld mot inrikesdep­artementet. Efteråt publicerad­e han en rad videor i sociala medier där han krävde Maduros avgång.

Perez och sex av hans medhjälpar­e dödades efter en lång eldstrid med militären i januari i år.

I augusti 2017 ledde en före detta officer ett tjugotal uniformera­de rebeller i en attack mot en militärbas för att stjäla vapen. Två rebeller dödades och åtta fångades, medan resten flydde med vapen.

 ?? Bild: XINHUA/AP/TT ?? SKYDD. Livvakter sätter upp skottsäkra skärmar runt Nicolás Maduro efter den påstådda attacken.
Bild: XINHUA/AP/TT SKYDD. Livvakter sätter upp skottsäkra skärmar runt Nicolás Maduro efter den påstådda attacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden