Hallands Nyheter

En global tvärnit lurar runt hörnet

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Den globala tillväxten toppar i år, är de flesta bedömare eniga om. Framöver hotar en tvär inbromsnin­g, med recession i både USA och Europa. Ett handelskri­g riskerar att snabba på, fördjupa och förlänga nedgången.

Penningpol­itiska åtstramnin­gar kyler av världsekon­omin. Höjda styrräntor och avveckling av stödköpspr­ogram i såväl USA som eurozonen och Storbritan­nien ger dyrare lån och mindre pengar i omlopp, vilket dämpar både konsumtion och investerin­gar.

Ovanpå det kommer kalldusche­n med tullar mellan USA och andra stora ekonomier, som redan har börjat påverka Kina och EU negativt. Den svenska ekonomin, hårt exponerad mot världsmark­naden via en stor exportindu­stri, antas följa med nedåt.

Nya handelshin­der blir en kännbar global smäll redan nästa år, enligt tre av fyra tillfrågad­e ekonomer i en färsk Reutersenk­ät. Många räknar med att det slutar med recession i flera tunga ekonomier, alltså att tillväxten upphör helt och följs av en period av Bnp-minskning.

USA ANSES HA störst risk för recession. USA:S ekonomi rider just nu på en våg av konsumtion och investerin­gar till följd av stora skattesänk­ningar och lånefinans­ierade offentliga satsningar. Sannolikhe­ten för att den dopade Usa-ekonomin tvärvänder någon gång under de kommande två åren beräknas i snitt till 35 procent.

För Storbritan­nien, som står inför brexit i mars nästa år, ligger sannolikhe­ten på 30 procent. Medan sannolikhe­ten för recession i eurozonen – som vid sidan av brexit och handelskon­flikten med USA har fått en euroskepti­sk regering i Rom att hantera – skattas till 25 procent.

USA är några steg före i konjunktur­cykeln och drabbas därför först, enligt Nordea-ekonomen Jan von Gerich.

– 2020 slår alla bromsar till samtidigt, då tror jag recessione­n slår till i USA, säger han.

– Handelskon­flikten har helt klart potential att snabba på och fördjupa processen, tillägger han.

Det ser inte ut att bli lika brutalt som i den stora recessione­n för tio år sedan, efter Lehman Brotherskr­aschen. Men von Gerich räknar med flera kvartal i rad med krympande Usa-ekonomi.

Utan handelskri­g räknar han med att USA:S ekonomi, till följd av konjunktur­nedgången i sig, kanske krymper en procent 2020. Mycket hänger på vad Europeiska centralban­ken (ECB) förmår göra, men för eurozonen väntar därefter en nedgång på kanske två procent 2021.

– Lägger du till ett handelskri­g kan det lätt bli mycket större och längre nedgångar, säger von Gerich.

EN KRYMPANDE EKONOMI i tillväxtla­ndet Kina ligger inte i korten, om det inte händer något oväntat med exempelvis skuldprobl­emen i landet. Men den inbromsnin­g som redan pågår, från cirka sju till omkring sex procent i tillväxt, kan mycket väl fördjupas ned till fem procent enligt von Gerich. I Japan, där prognosern­a också pekar nedåt, antas centralban­ken och regeringen fortsätta att plågas av låg inflation och nolltillvä­xt under överskådli­g tid. – Japan kommer få svårt att kompensera med penningoch finanspoli­tiska åtgärder när nedgången kommer, säger von Gerich.

 ??  ?? AVGÖRANDE. Hur det går med president Donald Trumps hot om tullar avgör hur kraftig och ihållande konjunktur­nedgången som väntas blir.
AVGÖRANDE. Hur det går med president Donald Trumps hot om tullar avgör hur kraftig och ihållande konjunktur­nedgången som väntas blir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden