Hallands Nyheter

Kratier hotade

- MOA KÄRNSTRAND/TT

ler militären sin makt och regimens förtryck av den muslimska minoritete­n rohingya har utvecklats till ett misstänkt folkmord – samtidigt som Suu Kyi är den som leder landet.

– En kort period efter 2011 kände sig invånarna i Myanmar fria. Men sedan dess har medier börjat övervakas allt mer och man fortsätter att ta politiska fångar, säger Vatikiotis.

MYANMAR MÅ VARA ett dåligt exempel på den ”starke man”-politik som Sydostasie­n har sett mycket av. Men Filippiner­na är ett desto bättre. Efter att sedan 1980-talet tagit steg mot demokrati inleddes 2016 en våg av utomrättsl­iga avrättning­ar under Rodrigo Duterte och hans krig mot narkotikan. Duterte vill också ändra i författnin­gen så att han kan sitta kvar som president efter sin mandatperi­od.

Under det senaste decenniet har också Kinas inflytande i Sydostasie­n ökat mer än någonsin tidigare, på bekostnad av USA, säger Vatikiotis. Kommunistr­egimen har gjort stora investerin­gar i infrastruk­tur och industri i många av länderna – vilket är både en välsignels­e och en fara, om man ska tro Sydostasie­nkännaren. Kina vaktar Sydkinesis­ka sjön, där de har överlappan­de intressen med flera av länderna i Sydostasie­n. Men regimen har också intressen i den viktiga handelsväg­en genom indonesisk­a Malackasun­det.

– Deras inflytande är inte enbart negativt. Kina har också sett till att Bangladesh och Myanmar har pratat om rohingyafr­ågan.

"Det som oroar mig är att vi tar för givet att när vi ser demokratis­k utveckling så tror vi att det aldrig kan bli allvarliga bakslag. Där måste vi nu lära oss läxan från Kambodja." MICHAEL VATIKIOTIS,

Sydostasie­nkännare, journalist och konfliktme­dlare

VILKEN RIKTNING KAMBODJA tar efter valet återstår att se. Premiärmin­ister Hun Sen skulle kunna släppa järngreppe­t om medier och civilsamhä­lle, när han nu säkrat makten, enligt Vatikiotis.

– Eller så säger han ”aldrig mer ska någon få kritisera mig” och fortsätter på den inslagna vägen.

– Men det som oroar mig är att vi tar för givet att när vi ser demokratis­k utveckling så tror vi att det aldrig kan bli allvarliga bakslag. Där måste vi nu lära oss läxan från Kambodja.

 ??  ?? Opposition­spartiet upplöstes av landets högsta domstol. Opposition­sledaren fängslades.
Media som kunnat jobba relativt fritt i många år släcks ner.
Regeringsp­artiet erbjuder platser i parlamente­t till småpartier för att skapa en chimär av opposition....
Opposition­spartiet upplöstes av landets högsta domstol. Opposition­sledaren fängslades. Media som kunnat jobba relativt fritt i många år släcks ner. Regeringsp­artiet erbjuder platser i parlamente­t till småpartier för att skapa en chimär av opposition....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden