Hallands Nyheter

Wejryd vågade ta kampen

JUBILAREN: TIDIGARE ÄRKEBISKOP­EN FYLLER 70 ÅR

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Som ärkebiskop hade Anders Wejryd mod att genomföra en av de känsligast­e förändring­arna i Svenska kyrkans ordning: samkönad vigsel. Däremot var han lite skraj innan han tog sig an uppdraget som kyrkans överhuvud.

Anders Wejryd tituleras numera ärkebiskop emeritus och var Sveriges ärkebiskop år 2006–2014. En period som bjöd på en hel del glädjeämne­n som vigseln mellan kronprinse­ssan Victoria och Daniel Westling , liksom dopet av prinsessan Estelle och prinsessan Leonore. Allt tv-sänt förstås.

– Tja, det är sådant som ska göras. Det var så mycket hallå kring det. Min uppgift var att göra det till en gudstjänst, säger han.

INTRYCKET ÄR EN person som är lika sympatisk som eftertänks­am, och efter en stund fortsätter han:

– Det roligaste under min tid som ärkebiskop var att vi fick igenom frågan om samkönad vigsel på kyrkomötet. Frågan var viktig för att många for illa av att inte kunna gifta sig i kyrkan och den var också känslig. Tänk att du vågade!

– Man måste ta i känsliga frågor, annars riskerar de bara att bli värre. Givetvis måste man göra en kalkyl och fråga sig om en förändring är nödvändig och möjlig. Vi var i läget där förändring­en var både läglig och nödvändig.

På sätt och vis var han väl förberedd för att ta i heta potatisar, förklarar han och nämner tiden som chef för Ersta diakoni (1987– 95) och som biskop i Växjö stift (1995–06).

– Jag var van vid sammanhang med starka viljor. Annars hade jag varit räddare. Jag hade lärt mig att lyfta fram saker som är viktiga och att försöka vara ärlig.

DÄRUTÖVER HADE HAN nytta av sin optimism, sitt goda humör och ”erfarenhet­en att de flesta människorn­a vill positiva saker”. Inte minst har han alltid haft intressen utanför kyrkan som kultur, politik och samhällsfr­ågor.

– Det gjorde att jag fick andra perspektiv än det kyrkliga. Står man på flera ben står man stadigare.

MEN TROTS MOD och erfarenhet av ”starka viljor” var det motvilligt han tog sig an uppdraget som ärkebiskop.

– Jag var skraj för att bli offentlig. Som ärkebiskop blir man beskylld för allt som har med kyrkan att göra; jag tyckte att det verkade otrevligt och såg också hur hårt mina företrädar­e slet. Jag var inte lockad av det. Att föra offentlig debatt är inte min starkaste gren.

En kombinatio­n av pliktkänsl­a och fåfänga gjorde att han till slut tackade ja till uppdraget och han har inte ångrat det.

– Det blev bättre än jag fruktade, jag trivdes väldigt bra. Jag hade ett kompetent kansli, det var våldsamt stimuleran­de att jobba med så duktigt folk.

Han växte upp i Uppsala och från tioårsålde­rn på landet utanför Västerås. Systern är elva år yngre. Pappa var komministe­r och teologie doktor och mamma lärare.

– Det var ett intellektu­ellt hem och jag upplevde kyrkan som en tillåtande miljö, en plats för utmaningar och uppmuntran.

Förvisso var han naturvetar­e och närde en tanke om medicinstu­dier för ”statusens skull”, men intresset för värderinga­r var avgjort större.

– Jag kände att jag skulle trivas med att möta människor klasslöst. Jag tilltalade­s också av att verka i en traditione­ll organisati­on som ska möta nutidsfråg­or.

En händelse kan också ha haft betydelse i beslutet att viga livet åt kyrkan. Efter ett speciellt tillstånd från biskopen i Västerås fick Anders Wejryd hoppa in som vikarie för prästen och predika i Björksta kyrka. Ett svindlande ansvar för en 19-åring.

– Det kändes ansvarsful­lt. Jag hoppas att ingen i församling­en for illa av det. Uppdraget var lite för svårt för mig, något man växer av.

DÄREMOT UPPLEVDE HAN inte att han blev frälst.

– Nej, jag har inte varit med om några dunderuppl­evelser. Man behöver inte dem, men det kan vara kul. Min tro har varit inväxande och en fördjupnin­g, ibland förflackni­ng. Min relation till Gud är i dag självklar och nödvändig. Den finns där utan många ord, men behöver gudstjänst­en.

För fyra år sedan gick han i pension. Man kan undra hur svår övergången har varit från en upphöjd ledare till pensionäre­ns stillsamma tillvaro.

– Jag är rätt bekväm av mig, så jag tycker att det är skönt som det är nu.

En stillsam tillvaro verkar dock vara ett tämligen relativt begrepp. Anders Wejryd är Europapres­ident för Kyrkornas världsråd samt styrelseor­dförande i Lutherska världsförb­undets sjukhus i Östra Jerusalem.

– Jag har inte sökt dessa uppdrag, men jag har svårt att säga nej.

Det roligaste under min tid som ärkebiskop var att vi fick igenom frågan om samkönad vigsel på kyrkomötet.

ANDERS WEJRYD

 ?? Bild: ULF PALM/TT ?? PENSIONERA­D. Anders Wejryd är numera ärkebiskop emeritus och var Sveriges ärkebiskop år 2006–2014. Den 8 augusti fyller han 70 år.
Bild: ULF PALM/TT PENSIONERA­D. Anders Wejryd är numera ärkebiskop emeritus och var Sveriges ärkebiskop år 2006–2014. Den 8 augusti fyller han 70 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden