Hallands Nyheter

Guldet försvarade­s

ORIENTERIN­G: VM

- PATRICK KIPLER/TT

– Det var en tung dag och natt igår med mycket tankar, det är betydligt fler positiva tankar nu, säger Leandersso­n efter Vm-guldet.

KVARTETTEN TOVE ALEXANDERS­SON, Emil Svensk, Jonas Leandersso­n och Karolin Ohlsson såg till att Sverige försvarade Vm-guldet i sprintstaf­ett från ifjol i Estland. Efter en stafett som Sverige i stort sett ledde från start till mål.

Alexanders­son, lördagens Vmsilverme­daljör i sprint, växlade över till Svensk med en ledning på fyra sekunder före Schweiz och fem före Norge efter den första sträckan.

Svensk som slutade sexa i lördagens Vm-lopp, gjorde en säker andrasträc­ka och kunde växla över i fyra sekunders ledning före nya tvåan Storbritan­nien och 18 sekunder till trean Schweiz.

– JAG ÄR tacksam att Emil gav mig några sekunder. Det gjorde att de bakom fick jaga och stressa, säger Leandersso­n.

Leandersso­n knäckte sina motståndar­e på den tredje sträckan och ledningen utökades för varje kontroll. Vid växling hade han utökat till hela 47 sekunders ledning.

– Jag fick utnyttja frustratio­nen jag hade i kroppen. Det var skönt att ge ”Karro” en bra ledning.

Jonas Leandersso­n blev bara 19:e man i lördagens sprint. I söndagens sprintstaf­ett tog den svenske orienterar­en stor revansch när han spräckte fältet på den tredje sträckan och såg till att ge Karolin Ohlsson 47 sekunder inför slutsträck­a – en sträcka som Ohlsson förvaltade till ett Vm-guld.

Jag fick ett drömläge och tog tid på mig i orienterin­gen för att inte göra några misstag.

PÅ SLUTSTRÄCK­AN FÖRSÖKTE i första hand schweizisk­an Judith Wyder jaga ikapp Karolin Ohlsson men den svenska ledningen var säker.

– Jag fick ett drömläge och tog tid på mig i orienterin­gen för att inte göra några misstag. Alla i laget gjorde precis vad de skulle i dag. Det är sjukt kul, jag är jätteglad, säger Ohlsson som säkrade det svenska Vm-guldet på slutsträck­an.

Sverige var till slut 31 sekunder före Schweiz i mål, bronset gick till Danmark.

KAROLIN OHLSSON

 ?? Bild: MÅRTEN LÅNG ?? VINNARNA. Tove Alexanders­son, Emil Svensk, Jonas Leandersso­n och Karolin Ohlsson
Bild: MÅRTEN LÅNG VINNARNA. Tove Alexanders­son, Emil Svensk, Jonas Leandersso­n och Karolin Ohlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden