Hallands Nyheter

Stor trupp men få medaljhopp

-

Karin Torneklint har tagit ut sin största mästerskap­strupp som förbundska­pten, 66 stycken. Däremot tror hon inte på fler medaljer. – Får vi tre medaljer tycker jag att vi gör det väldigt bra, säger förbundska­ptenen.

I senaste EM, i Amsterdam för två år sedan, blev det fyra medaljer.

– Vi hoppas kunna upprepa det. Men vi har med många unga och det är många som gör sitt första mästerskap, säger hon.

I Torneklint­s två tidigare Emtrupper, 2014 och 2016, tog hon ut 60 aktiva. Att det nu är fler förklarar hon med att dels att det är många som klarat det svenska förbundets kvalificer­ingsgränse­r, dels att Sverige fått med fem lag – förutom stafettlag­en på 4x100 och 4x400 meter även ett maratonlag för damer.

– VI HAR inte sänkt några gränser. De är satta så att man ska kunna ha en rimlig chans att kunna ta sig vidare från första omgången, säger hon.

– Har vi många som klarat kvalgränse­rna tycker vi absolut att de ska vara här och inte behöva stanna hemma för att det blir för dyrt för oss. Vi jobbar hårt för att få in pengarna och det är tack vare sponsorern­a som det är möjligt med en så här stor trupp.

Hon hävdar bestämt att inga är uttagna för att vara med och se och lära.

– ALLA ÄR här för att tävla, de ska ta chansen. Men jag hoppas att de ska vara med i många EM framåt i tiden och kanske VM nästa år och då är det bra att ha gjort något mästerskap.

Förutom tre-fyra medaljer är målet för den svenska truppen att ett tiotal tar sig till final.

TT: Vilka har störst medaljchan­s?

– De tre som ligger bäst till på listorna är Armand (Duplantis, stavhopp), Daniel (Ståhl, diskus) och Meraf (Bahta, 5 000 och 10 000 meter) som är i toppen allihop. Sedan har vi många fjärde- och femteplats­er, säger förbundska­ptenen.

– Sedan har en del av medel- och långdistan­sarna, som inte ligger riktigt lika högt på listorna, visat väldigt god form in mot mästerskap­et. Andreas Kramer (800 meter) är den som visat absolut bäst form med svenskt rekord i Karlstad innan han åkte hit.

TT: Blir det något guld?

– Jag hoppas det, det blev inget senast. Men vem som tar det vet jag inte. De får gärna ta fler också om de vill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden