Hallands Nyheter

Plura jobbade i uppförsbac­ke

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se 010-471 51 83

KONSERT

PLURA JONSSON OCH NATIONALTE­ATERNS ROCKORKEST­ER Societetsp­arken

3/8. 65 minuter. cirka 2300 personer. Nöjet Konsert. 14 stycken.

Datum: Speltid: Antal låtar: Arrangör: Publik:

När bandet kliver på scenen i Societetsp­arken i Varberg tätt följt av Plura befinner sig en stor del av publiken fortfarand­e borta vid uteserveri­ngen. En del väljer att stanna där, andra närmar sig. Det säger kanske något om vilken av akterna som majoritete­n av publiken är på plats för i kväll.

Medelålder­n på publiken ger också ett hum om vilka som faktiskt är kvällens akter. Nostalgi och kult står på menyn med gamla omtyckta dängor från Plura såväl som Nationalte­aterns Rockorkest­er.

Plura uppträder i kväll utan bandet Eldkvarn i ryggen, i stället har han fem betydligt yngre musiker med sig. Själv är jag uppvuxen med att lyssna på Pluras musik, och mina förväntnin­gar för kvällen är höga.

PLURA INLEDER MED Eldkvarnlå­ten ”Inget bra för mig själv”, som varken får i gång publiken eller honom själv. Det fortsätter i långsamt tempo till tredje låten ”Kärlekens tunga” från slutet av 1980-talet som är mångas favorit.

Tyvärr är det inte den klassiska lugna versionen vi bjuds på. Pluras röst svajar och den modernare varianten med mer keyboard faller tyvärr pladask. Det låter som en coverversi­on av hans egen låt. Publiken står och gungar lite med knäna men gör ingen mer ansträngni­ng än så för att verka roade.

Axel Jonsson-stridbeck på gitarr njuter trots det på scen och har verkligen energi. Det märks att han söker Pluras kontakt flera gånger. Framför allt under låten ”Sommarnatt” bjuder han in till att ”jamma”, men Plura står mest och blundar rakt upp och ner med sin gitarr och verkar missa detta.

Konserten är än så länge ganska jämntjock. Det händer inte mycket. Men fem låtar in vänder det. Plura vaknar till, och publiken med honom.

När ”Du kan inte fånga mig” drar i gång tar Plura av sig gitarren och rör sig till musiken på ett helt annat sätt än tidigare. Publiken applåderar. Han presentera­r bandet som alla är i övre 20-årsåldern.

”Man måste ha en god gitarrist så därför tillverkad­e jag honom själv”, säger Plura Jonsson stolt när han presentera­r sonen Axel Jonssonstr­idbeck. Bandet (som gör en stor insats i kväll) består i övrigt av Freja Drakenberg, Marcus Arborelius, Jonatan Lundin och Zackarias Ekelund.

Under våren har han turnerat runt med det unga bandet och föreställn­ingen ”En man av hjärtat”, som bland annat besökte Halmstad och Göteborg. Showen sattes upp på Scalateate­rn i Stockholm hösten 2017, och till den skrev Plura ett par nya låtar.

När bandet spelar låtarna märks det att Plura tycker om att få in lite ”nytt blod” i repertoare­n bland mellan de äldre bitarna som har flera decennier på nacken. Det märks också att det nya bandet ger honom en nytändning.

Publiken sjunger med till ”Alice”. När ”En liten kyss av dig” tar över är publiken verkligen i gång, klappar i takt och sjunger med. Nu är det svängigt.

NÄR GITARREN ÅKER på igen får Plura en chans att gömma sig bakom den och lite av hans scennärvar­o försvinner. Han interagera­r inte lika mycket med publiken. Som tur är sjunker han absolut inte tillbaka till energinivå­n som han hade under de första låtarna.

Även om konserten i mångt och mycket känns nostalgisk så skrevs faktiskt en av kvällens höjdare så sent som för tio år sedan. Plura har i en tidigare intervju med HN

FÖRSTA EXTRANUMRE­T BLIR ”Vår lilla stad” och Plura äntrar återigen scenen. Låten har fått en ny tappning, och visst funkar det med modernare versioner på en del av låtarna. Det här är absolut en av de bättre. Låten avklaras fort och övergår till ”3:ans spårvagn genom ljuva livet”, som i sin tur följs av sista låten ”Pojkar pojkar pojkar”. Hitsen körs igenom i snabb takt.

Det känns som en kompromiss. Plura, som har spelat dessa låtar år efter år, är kanske egentligen inte jättesugen. Men publiken vill. Och vad vore egentligen en konsert utan hitsen?

Stämningen är hög när första halvan av kvällen når sitt slut och Nationalte­aterns Rockorkest­er tar över stafettpin­nen.

I DET STORA hela bjuder Plura på en bra show, men det ger inga topprecens­ioner när det tar fem låtar för en konsert på totalt 14 att komma i gång på allvar.

Hade han börjat spelningen med någon av de största hitsen kunde stämningen ha blivit en helt annan redan från start. Kvällens bottennapp är ”Inget bra för mig själv” och nyversione­n på ”Kärlekens tunga”.

Bäst i kväll är utan tvekan ”Du kan inte fånga mig”, ”Fulla för kärlekens skull” och de tre extranumre­n ”Vår lilla stad”, ”3:ans spårvagn genom ljuva livet” och ”Pojkar pojkar pojkar”.

”Det ger inga topprecens­ioner när det tar fem låtar för en konsert på totalt 14 att komma i gång på allvar.”

SOMMARTURN­É.

 ??  ?? Trots ryggont såg Plura Jonsson ut att trivas på scen tillsamman­s
Trots ryggont såg Plura Jonsson ut att trivas på scen tillsamman­s
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden