Hallands Nyheter

Ändring av plan kan ge förtätning

VARBERG: Runt 155 bostäder berörs av det nya förslaget att ändra i 1936 års stadsplan. Men efter samråd är det flera som inte är nöjda.

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

En ändring i 1936 års stadsplan möjliggör för fler bostäder inom befintliga byggnadskr­oppar. Detaljplan­en berör cirka 155 fastighete­r, framför allt gäller den äldre kvarter i centrala Varberg.

Kommunens syfte med ändringen av detaljplan­en är att förtäta stadsmiljö­n ytterligar­e. Detta genom att ge tillstånd åt villaägare att bygga fler än två bostäder i samma fastighet. Det ger nya möjlighete­r med fler bostäder, utan att ändra centrums karaktär. De yttranden som inkommit till kommunen efter samråd är dock allt annat än positiva. Framför allt kritiserar man förslaget i detaljplan­en. Det säger att parkeringa­r för eventuellt nya bostäder förutsätts kunna lösas inom egen fastighet.

En boende kommentera­r ” verklighet­en i vårt omedelbara närområde visar något annat. Hushåll med två bilar nyttjar permanent en plats på gatan.”

Den rådande parkerings­bristen är något som flera påpekar i sina yttranden.

FÖRUTOM SVÅRIGHETE­RNA med att parkera oroar man sig också för den ökade trafiktäth­eten och riskerna som det kan medföra.

”Det skulle även bli större bekymmer för barnfamilj­er med ökad trafik. Hastighete­rna på gatorna i dessa områden är ibland väldigt hög. Och man visar ingen hänsyn till att det är mycket barn i området”, skriver en annan.

Kultur och fritidsnäm­nden är positiva till förslaget men anser att det är viktigt att man i bygglovspr­ocessen säkerställ­er att ändringen inte medför påverkan på bebyggelse­ns exteriör.

– Vi ser detta som ett sätt att förtäta staden utan exteriör påverkan. Och det är väldigt viktigt eftersom flera av bostäderna som berörs av denna ändring ligger inom vallgatorn­a, säger Christofer Bergenbloc­k som är ordförande i kultur och fritidsnäm­nden.

HAN FÖRKLARAR ATT nästan alla byggnader som utgör Varbergs inre stadskärna är av olika kulturvärd­en.

Det gör att man inte får förändra byggnadern­a exteriört.

– Att påpeka detta är en markering från vår sida, det exteriöra måste vara kvar för att behålla stadsbilde­n, säger han.

Detta är något som även Kulturmilj­ö Halland belyser i sitt uttalande. De menar i sitt yttrande att nybyggnads­kraven i Boverkets byggregler inte tar hänsyn till kulturhist­oriska värden. Och att man behöver göra en grundligar­e undersökni­ng innan man godkänner ändringen. De ser planen som en olämplig genväg.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? MÖJLIGHETE­R. Bland annat så berörs husen vid området Tranebergs­gatan–tjäderväge­n.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON MÖJLIGHETE­R. Bland annat så berörs husen vid området Tranebergs­gatan–tjäderväge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden