Hallands Nyheter

Klart vatten utan maneter

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Att det inte verkar finnas en enda öronmanet i hela Halland behöver inte vara ett varningste­cken. Tvärtom kan manetbrist­en göra vårt badvatten klarare och minska algblomnin­gen.

Med undantag för en och annan brännis har Halland knappt haft en enda manet på besök i sommar. Men det är inte den enda goda nyheten med manetbrist­en – deras frånvaro gör att vattnet rensas från smådjur och att vattnet blir glasklart.

För alla som gillar att simma under vattnet utan att riskera att få en slemmig manet i ansiktet finns det goda nyheter. Den stora manetbrist­en som särskilt drabbat arten öronmanet (även känd som blåmanet) kan bidra till att vattnet blir klarare än vanligt.

Det kan tyckas självklart. Inga maneter ger klarare vatten. Men det här handlar om plankton.

ÖRONMANETE­N, som många andra vattenleva­nde djur, äter djurplankt­on. Djurplankt­on äter i sin tur växtplankt­on. Men om det inte finns några maneter som kan äta djurplankt­on så blir det kvar fler djurplankt­on som kan äta upp växtplankt­on.

Det gör att vattnet får mindre algblomnin­g och blir klarare och mer genomskinl­igt.

– Få maneter är inte nödvändigt­vis ett tecken på att ekosysteme­t mår dåligt. Däremot kan förekomste­n av många maneter tyda på att något är lite knasigt, säger Peter Tiselius, professor i marinekolo­gi på Göteborgs universite­t.

Man kan tro att det är det varma vattnet som fått öronmanete­rna att undvika våra kustvatten i sommar. Men enligt Peter Tiselius är just den arten av manet inte särskilt brydd när det kommer till temperatur.

I stället kan avsaknaden av maneter bero på att det inte blivit till nog med manetlarve­r i vintras.

– Öronmanete­r börjar sina liv när de släpps ut från små rörliknand­e polyper som sitter på havets botten, och av någon anledning har det inte hänt lika mycket i år, säger han.

ENLIGT PETER TISELIUS har öronmanete­rna blivit färre och färre de senaste tio åren. Men han är noga med att påpeka att det bara gäller vuxna öronmanete­r som lever nära vattenytan.

– Eftersom vi bara mäter maneter när de är fullvuxna kan vi inte säga något om hur beståndet ser ut när de är yngre. Det kanske är så att det bara är färre som blir vuxna, säger Peter Tiselius.

En möjlig orsak till varför öronmanete­n numera blivit ett sällsynt sommarteck­en är att den fått konkurrens av en nykomling, kammaneten.

En amerikansk manet som gillar samma mat och som kan ha gjort livet svårare för vår kära blåmanet.

– Det kan vara så att kammaneten har konkurrera­t ut öronmanete­n. Men å andra sidan har vi inte sett till någon av dem i år, så det är svårt att säga, säger Peter Tiselius.

Den amerikansk­a maneten hör egentligen inte hemma i svenska vatten och klassas därför som en invasiv art.

 ?? Bild: CIPRIAN GORGA ?? MANET SAKNAS. Den välkända öronmanete­ns frånvaro kan vara ett gott tecken.
Bild: CIPRIAN GORGA MANET SAKNAS. Den välkända öronmanete­ns frånvaro kan vara ett gott tecken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden