Hallands Nyheter

Att slarva med badsäkerhe­ten är att snåla i helt fel ände av detta spektakulä­ra, men dyra, byggprojek­t.

RISKTAGAND­E. Bräckliga räcken som lappats med buntband. Badvakter som mystiskt uteblev. Varför sådant slarv?

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 7/6. Sjöräddnin­g med helikopter var den mest uppseendev­äckande uppvisning­en när fästningsb­adet invigdes. Att Sjö- och livräddnin­gssällskap­et fick ta plats och visa upp sitt viktiga arbete gav en extra dimension till premiären. Det blev en påminnelse om att vattenlek inte bara är kul utan också kan bli farlig. Därför gav Livräddnin­gssällskap­ets sågning av säkerheten i helgen extra bitter eftersmak.

SOM EN EXTRA påminnelse om kritikens allvar presentera­des på måndagen färsk statistik över sommarvärm­ens dystra baksida. Förra månaden dog 35 personer i drunknings­olyckor i Sverige – fem av dem barn och ungdomar.

– När det gäller barn handlar det ofta om bristfälli­g tillsyn. Det är bara runt procenten som är regelrätta olyckor där man till exempel fallit ner i vattnet, sade Karin Brand, generalsek­reterare vid Svenska Livräddnin­gssällskap­et, till SVT.

OM VI ÖVERFÖR den saken till Fästningsb­adet kan man naturligtv­is lägga allt ansvar för eventuella olyckor på medföljand­e föräldrar. (Om nu vuxna är med – tonåringar får ju ofta gå och bada på egen hand). Det är också kommunens allmänna synpunkt – att bad sker på egen risk.

Så är det förstås – och skall vara – på de flesta badplatser. Det finns gränser för hur mycket en kommun skall curla vuxna människor. Och mammor och pappor måste förstå att släppa boken eller mobilen. Man kan inte ta semester från föräldrajo­bbet.

SAMTIDIGT BÖR DET ärligt sägas att Fästningsb­adet ställer extra krav på uppmärksam­heten. Det är inte helt lätt att spana på ungar som simmar fram och tillbaka under bryggorna, samtidigt som andra barn hoppar. Redan på invignings­dagen var det en hårsmån från en olycka. Många i publiken drog efter andan när hoppsugna barn släpptes på innan kommunpoli­tikerna hade hunnit simma undan.

Blodvite uppstod vid räcken och badstegar. Dessa problem har fått åtgärdats i efterhand. Men att man har tvingats fixa de orimligt bräckliga skyddsräck­ena med hjälp av ett antal paket vita buntband ger ett väldigt amatörmäss­igt intryck. Vad blir nästa steg? Silvertejp på vassa bryggkante­r?

PER TJERNSTRÖM, PÅ Varbergs livräddnin­gssällskap påpekar att en av stegarna är felkonstru­erad och behöver bytas ut. Han kritiserar också livräddnin­gsutrustni­ngen. Inte heller den håller måttet – och motsvarar inte de önskemål som livräddarn­a i god tid framförde till kommunen

ATT VARBERG HÅLLER premiärupp­visning med Livräddnin­gssällskap­et, men i praktiken väljer att strunta i deras synpunkter, ger ett märkligt intryck. När Tobias Carlsson (L), ordförande i Hamn och gatunämnde­n, ger svar på kritiken förklarar han att kommunen gärna skulle ha badvakter vid Fästningsb­adet.

– Det var tanken från början. Det har vi budgeterat och planerat för, säger han.

Varför det inte blev så har han dock ingen tillfredss­tällande förklaring till. Därför kan mysteriet med de uteblivna badvaktern­a läggas till listan med krångliga turer kring fästningsb­adet. Det är inte bara trist utan ett alldeles onödigt risktagand­e. Att snåla med säkerheten är att spara i helt fel ände av detta spektakulä­ra, men dyra, byggprojek­t.

 ??  ??
 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ??
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden