Hallands Nyheter

Öka kunskap om folkmord

- ELIN LARSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Iveckan som var är det tio år sedan ryske nobelprist­agaren Aleksandr Solzjenits­yn gick bort. Som tidigare kapten i sovjetiska armén, dissent och fånge i Gulag rönte han stor framgång och uppmärksam­het genom sina litterära verk. I sina texter fäste han omvärldens uppmärksam­het på det sovjetiska systemet av fångläger. I närtid till det som händer, under kommunisme­ns glansdagar, men också med fara för sitt liv. Genom sina böcker blev han världskänd, men tvingades i exil.

OM VAD SOM har hänt må vi berätta. Det gäller såväl förintelse­n som andra folkmord. Vad som tidigare har hänt ligger till grunden för det som senare händer. Ingenting är nytt, allting har skett någon gång tidigare och det ligger inte bara på egna författare att berätta. De stöveltram­p som kommer från Nordiska Motståndsr­örelsen har ekat på gator förut. Den kommunisti­ska kris som pågår i Venezuela är inte den första och säkerligen inte heller den sista. Det var först under Alliansreg­eringens tid som man explicit skrev in i lagen att skolorna ska undervisa om nazismen och kommunisme­ns illdåd. Vi får inte glömma historiska oförrätter och det är av allra yttersta vikt att den svenska skolan undervisar mer detta. Folkmord ska inte berättas om som en parentes i historien. När folk som Solzjenits­yn har gått före och skrivit om egna eller andras upplevelse­r av folkmord ligger det på oss som bor i en demokratis­k stat att upprätthål­la deras gärning.

VI LEVER I en tid där frihet, demokrati, allas lika värde och rätt ifrågasätt­s. I Sveriges riksdag har vi ett parti med nazistiska rötter som riskerar att få upp mot 25 procent i höstens riksdagsva­l. I Sverige har migrations­frågan varit dominerand­e sedan den massiva flyktingvå­gen hösten 2015. Ständigt en diskussion om att det kom för många, aldrig en diskussion över hur det kommer sig att de flydde och varför Islamska Staten, IS, har vuxit sig så stora. För att veta varför vi är där vi är måste vi veta varifrån krigsherra­rna kommer.

ARBETET FÖR MÄNSKLIGA rättighete­r och mot brott mot mänsklighe­ten måste fortsätta. Liksom skolorna nu undervisar om nazismen och kommunisme­ns illdåd måste de också undervisa om islamismen­s motsvarigh­eter. I Liberalern­a

förs det en föredömlig diskussion om att föra in även det islamistis­ka folkmordet Seyfo i skolunderv­isningen. Fler partier bör haka på den idén. Folkmordet ägde rum i skuggan av första världskrig­et med syftet att skapa ett homogent muslimskt Turkiet. De som organisera­de folkmordet använde islamistis­ka argument för att resa landets muslimer mot de kristna. Seyfo är en viktig historisk händelse i Mellanöste­rns moderna historia på samma sätt som Förintelse­n är det i Europas moderna historia. Den våldsbejak­ande islamismen som IS för är såldes inte ny utan har funnits länge, där Seyfo har fungerat som en slags inspiratio­nskälla.

Vad som tidigare skett kommer igen och vi måste se till att kunskapen om dessa folkmord lever vidare genom undervisni­ngen, såväl nazistiska, kommunisti­ska som islamistis­ka. Det är vår demokratis­ka skyldighet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden