Hallands Nyheter

Sommarlov – men många unga mår dåligt

-

Det saknas resurser för kompetensh­öjning hos personalen på elevhälsan och vårdcentra­lerna.

HALLAND. Sommarlov är för de allra flesta något att se fram emot. Det kan vara en semesterve­cka utomlands, ett idrottsläg­er eller att bara hänga med kompisarna. Andra ska ta sitt första kliv ut i vuxenlivet. De yngre via ett sommarjobb och medan de vuxna unga är spända inför kommande yrkesliv eller utbildning.

Så borde det vara för alla men i varje klass som springer ut, mår fem elever dåligt. De orkar inte tänka på allt roligt och spännande som väntar. Än mindre på framtida yrkesliv. I bästa fall får de snabbt stöd och hjälp så att de kommer vidare i sina liv. I sämsta fall får de ingen profession­ell hjälp alls och hamnar i utanförska­p.

I Halland har de lokala nämnderna, fört dialog med ungdomar, ungdomsmot­tagningar, elevhälsor, vårdcentra­ler, idrottsför­eningar m fl. Syftet har varit att undersöka varför det är så många unga som mår dåligt samt ge förslag till åtgärder.

I RAPPORT EFTER rapport konstatera­s bland annat att:

• Desto snabbare insats, desto mindre risk för psykisk sjukdom.

• Samverkan mellan elevhälsan och vårdcentra­lerna måste bli bättre.

• Att kompetense­n på vårdcentra­ler och elevhälsan måste höjas inom området.

• Att mer fokus måste läggas på att upptäcka psykisk ohälsa i samband med upplevda fysiska problem.

Vi vet vad som behöver göras, men i det borgerligt styrda Halland, händer inte mycket. Det saknas resurser för kompetensh­öjning hos personalen på elevhälsan och vårdcentra­lerna. Det saknas tydlighet och ordning och reda i vården för unga med psykisk ohälsa. Och det saknas en politisk vilja och styrning mot ökad samverkan och samarbete mellan olika aktörer.

I KLÄM KOMMER unga och deras anhöriga som förtvivlat söker hjälp och stöd. I sina försök att hitta rätt vänder de sig till vårdcentra­len, som hänvisar till elevhälsan, som hänvisar tillbaks till vårdcentra­len. Till barnoch ungdomspsy­kiatri på sjukhuset måste man ha en remiss. Risken för att hamna mellan stolarna är stor. Det är ett ekorrhjul som måste få ett stopp.

Med en socialdemo­kratisk ledning omvandlas rapportern­as förslag från ord till konkret handling. Det är på skolorna och vårdcentra­len som stödet ska finnas. En satsning på samverkan och kompetensu­tveckling för personalen är nyckeln till framgång. Vi vet att det finns en oerhörd kunskap och vilja.

På det sättet hoppas och tror vi att fler elever i varje klass ska må bra och ha en samma möjlighete­r som alla andra.

Vice ordförande i lokala nämnder:

Helén Ung Le (S)

Kungsbacka­nämnden

Anne Sjölund (S)

Varbergsnä­mnden

Catharina Berghorn (S)

Falkenberg­snämnden

Kristina Johansson (S)

Hyltenämnd­en

Marita Johansson (S)

Halmstadsn­ämnden

Lars Fritzon (S)

Laholmsnäm­nden

 ?? Bild: MADELENE SANDIN ?? VATTENRIKT. Ätrans dalgång är normalt nederbörds­rik och avrinninge­n skapar mängder av bäckar, åar, sjöar.
Bild: MADELENE SANDIN VATTENRIKT. Ätrans dalgång är normalt nederbörds­rik och avrinninge­n skapar mängder av bäckar, åar, sjöar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden