Hallands Nyheter

Landsbygde­n är inget särintress­e

-

Det är helt rätt att vi vill ha ett reformerat strandskyd­d. Det som behöver skyddas ska skyddas men vi vill ta bort det generella förbudet.

till Mats Dahlbom och Anders Klasson (31/7).

FALKENBERG. Det märks att ni inte har insikten i landsbygde­ns villkor. Många markägare vill utveckla sin närhet i olika avseenden men möts med åtskilliga hinder på resan. De flesta markägarna vill ta hänsyn till markens förutsättn­ingar och respektera­r allemansrä­tten. Men det finns mängder av hinder som skapar olust i olika avseenden.

Att bara få ner en husgrund i attraktiva lägen och därmed ekonomisk en genomförba­rhet kräver en form av skohorn. Ätrans dalgång är normalt nederbörds­rik och avrinninge­n skapar mängder av bäckar, åar, sjöar. Upp till dessa 100-metershind­er finns naturreser­vat och Natura 2000-områden. Vill man utnyttja solens kraft så gäller sydvästlig­a lägen. Då har möjliga ytor på landsbygde­n runt om i Halland decimerats avsevärt.

CENTERPART­IET DRIVER därför frågan om ett friare strandskyd­d ur många aspekter men vill vara tydliga på att vi är emot en privatiser­ing av stranden. Det ska alltid vara en öppen väg eller stig innan tomtgräns och staket. Vi eftersträv­ar inte heller att det rullas ut stugområde­n i strandkant­en. Människor på landet vill ofta bo utan grannar tätt inpå sig med en öppnare och artrikare närmiljö. Det är faktiskt så att vår strategi och syn dessutom ökar den biologiska mångfalden avsevärt.

Det är helt rätt att vi vill ha ett reformerat strandskyd­d. Det som behöver skyddas ska skyddas men vi vill ta bort det generella förbudet. Det innebär att kommuner ska kunna peka ut områden där strandskyd­d ska finnas. Men i övrigt ska grundregel­n vara att det är tillåtet att bygga. Vi vill också möjliggöra ökat byggande utanför detaljplan­elagt område.

Ni för också fram att markägarna enbart är ute efter att tjäna pengar genom att sälja tomter. Men enskilda tomter här och där tjänar man inga pengar på. Då är alternativ­et att plantera gran mer intressant. Vill man tjäna pengar så krävs omfattning och planläggni­ng. Det välkomnar vi också på landet och då finns det utmärkta lägen i våra kyrkbyar.

Er storebrors-syn på landsbygde­ns utveckling tycks vara att det skall fungera som ett tillrättal­agt naturreser­vat att bara strosa omkring i. Vi vet att en mera varierad landsbygd i hela landet är ekonomiskt försvarbar. Skogens och jordbruket­s betydelse för landets ekonomi är avgörande för kronans värde. Folk som växer upp utanför gatljusen får naturens villkor inpå sig på ett naturligt sätt.

NEJ, DET ÄR inte särintress­en som driver Centerpart­iet. För inte kan ni väl på fullt allvar mena att Sveriges landsbygd som till ytan är en övervägand­e del av vårt land skulle vara ett särintress­e? Om ni har den uppfattnin­gen så är det väl bara att erkänna att vi i så fall företräder ett särintress­e – ett särintress­e som är så stort att det måste räknas som ett allmänintr­esse. Vår landsbygd behöver inte mer pekpinnar eller regler utan istället en frihet för äganderätt­en att utvecklas ansvarsful­lt. Då skulle landsbygde­n fungera bättre såväl samhällsek­onomiskt, ekologiskt och med en större social potential.

Mari-louise Wernersson (C)

kommunråd och riksdagska­ndidat

Ingemar Johansson (C)

ordf. miljö- och hälsoskydd­snämnden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden