Hallands Nyheter

Tillbaka på jorden men alltid på väg

VARBERG: DRÖMMEN OM ÄVENTYRET TOG PETER TILL DRÖMJOBBET

-

Prio ett efter gymnasiet: ett enkelt men välbetalt jobb. Smuts under naglarna, respengar på banken!

När han kommer hem från sin första resa – direkt efter gymnasiet 2004 – är han säker: han vill inte sitta bakom någon bänk och plugga. Han vill resa. Men att resa kostar pengar.

Med hjälp av pengarna från ett jobb på golvet kommer han att få se platser som han bara har läst om och knappt vågat drömma om:

– Jag hade ett bra skitjobb, så att säga. Ett industrijo­bb som gav bra betalt. Det jag tyckte var bäst var att det gick att ta tjänstledi­gt på vinterhalv­året för då hade vi mindre att göra. Hur många vändor runt jorden har du?

– Ja, jag har gjort några vändor: fem månader i Sydostasie­n, fem månader i Oceanien och fem, sex månader i Sydamerika och så vidare. Det har blivit etapper. Att åka varvet runt har inte intressera­t mig.

Så spricker strategin. Företaget han arbetar för får grus i maskinerie­t och måste dra ned.

– Vid 30-års ålder började jag på en folkhögsko­la i Grimslöv utanför Växjö. Det var en linje som passade mig perfekt. Det var mycket praktik i den. Man satt inte bara i skolbänken. Det var ett år på skolan, och ett halvårs praktik och då gjorde jag två månader på en resebyrå som säljare här i Varberg.

Tummade Tintin-album och långresor med familjen blev början på Peter Widmans livsresa. Idag arbetar Varbergs kanske störste globetrott­er med att sy ihop äventyrsre­sor åt andra.

gör han

RESTEN AV PRAKTIKEN i Nepal:

– Jag lärde mig att lägga upp färdplaner och annat. Och det var här som tankarna på äventyrsre­sor tog form.

Det tar honom tillbaka till Var-

 ??  ?? BASE CAMP. Peter Widman och sambon Frida Karlsson vid Mount Everests basläger.
BASE CAMP. Peter Widman och sambon Frida Karlsson vid Mount Everests basläger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden