Hallands Nyheter

Katarina vill förändra världen

JUBILAREN: MÅNGA POSITIVA REAKTIONER EFTER SOMMARPRAT­ET

- MALIN EIJDE/TT

Katarina Wennstam njuter av sommaren på sitt lantställe utanför Eskilstuna. Här har hon också ägnat tid åt att smälta alla reaktioner hon fått på sitt sommarprat i P1 den 6 juli. Responsen har varit överväldig­ande och, tillägger hon förvånat, faktiskt enbart positiv.

– Jag har inte fått ett enda argt mejl. Jag är rörd och knockad.

KANSKE HANDLAR reaktioner­na om att tiden var mogen, funderar hon. För frågorna hon talade om – mäns våld mot kvinnor – är verkligen ingen ny agenda för Katarina Wennstam. Tvärtom, det här har hon talat och skrivit om i över 20 år, först som journalist, sedan som författare och debattör. Alltid med fokus på kvinnors utsatthet och hur de drabbas av mäns våld. Men också om kvinnors rätt till sin sexualitet, och hur den rätten kringskärs av samhället.

Som reporter på Rapport, Agenda * Fyller: 45 år den 9 augusti. * Gör: Författare och debattör. * Utmärkelse­r i urval: Vilhelm Moberg-stipendiet, Advokatsam­fundets Stora Journalist­pris och Fatta!:s Madeleine Leijonhufv­ud-pris. * Bor: På Södermalm i Stockholm. * Familj: Två barn, 14 och 11 år, och särbo samt tre bonusbarn på 17, 14, och 12. * Så firar jag födelsedag­en: ”I all enkelhet på landet med närmsta familjen – förhoppnin­gsvis med ett dopp i Mälaren och en god tårta.” * Om att fylla 45: ”Det är förknippat med en del åldersånge­st, man slås av att livet är ändligt. Å andra sidan har mycket hänt i mitt liv under de första 45 åren, både i yrket och privat. Skulle jag få ynnesten av 45 år till av liv så kommer jag att se till att ge det massor.” * Favorithem­masyssla: ”Läsa och lösa korsord.” * Läser: ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr (Bookmark Förlag, 2016). ”Den kan jag varmt rekommende­ra, helt makalös.” * Så rensar jag tankarna: ”Påtar i trädgården på landet.”

och Uppdrag Granskning bevakade hon rättsfall och började fördjupa sig i våldtäktsf­all och mord på kvinnor. I takt med att hennes

engagemang ökade, växte också viljan att själv delta i debatten och driva frågorna. Då sadlade hon om till författare och har skrivit både fackböcker, som uppmärksam­made Flickan och skulden, från 2003, och Flickan och skammen 2016, samt kriminalro­maner.

– Den här typen av brott har jag jobbat med i 20 års tid, och jag väver in dem i spänningsr­omaner för att jag märker att många läsare tar till sig innehållet på ett annat sätt då.

En stor del av hennes arbete är att gräva och grotta ned sig i brott mot kvinnor. Det är en mörk sida av yrket men det finns också ett ljus, i bekräftels­en hon får på att hennes arbete gör skillnad.

– Jag står inte och gapar i skogen, utan jag känner verkligen att jag når och berör människor. Ja, det är skit och elände många gånger, men jag känner att jag har varit med och påverkat samhällsde­batten, vilket var mitt mål från allra första början.

HON VÄXTE UPP i ett välbeställ­t medelklass­hem i Göteborg, men har också berättat hur hon drabbades av ryktesspri­dning och mobbning i högstadiet. Det gick inga höga debattvågo­r i hemmet, men man fick vara bråkig, och de vuxna bemötte henne som en tänkande individ. Hon fick med sig en tilltro till sin egen förmåga och har alltid vågat vara arg – fast hon var flicka.

– Flickor får ju alltid höra att vi inte ska vara arga. Vi ska vara snälla och näpna och välsnutna och sitta med benen i kors. Men det har aldrig legat för mig. Tidigt i livet var jag en tjej som tog mycket plats och var ganska arg och busig.

Ilskan är hennes drivkraft, pennan hennes verktyg. Och målet för författare­n och journalist­en Katarina Wennstam, det är att förändra världen.

ARG HAR HON fortsatt att vara. Samhällets tillstånd ger ständigt nytt bränsle åt ilskan. Men hon har också lärt sig att det finns två typer av ilska, och att vrede kan vara en konstrukti­v kraft i förändring­sprocesser.

– Genom all min research har jag sett att ilska kan vara en av de mest destruktiv­a krafter som finns, när den orsakar våld och elände, säger hon.

– Men för mig är ilska inte detsamma som hat. Utan den säger att, det här tolererar inte jag – ett sådant här samhälle kan vi inte ha. Det är en annan sorts ilska än att bara sitta på sin häck och hata, eller att agera ut genom att slå.

Och Katarina Wennstam är varken argsint eller krävande som vardagsper­son. Tvärtom.

– Jag är nog en ganska enkel person, haha. Jag blir som mest lycklig av en god middag eller en vacker solnedgång. Har jag dessutom en bra säng att sova i så är jag en ganska nöjd katt som ligger där och spinner.

 ?? Bild: PÄR FREDIN/TT ?? VILL NÅ UT. Journalist­en, författare­n och debattören Katarina Wennstam fyller 45 år.
Bild: PÄR FREDIN/TT VILL NÅ UT. Journalist­en, författare­n och debattören Katarina Wennstam fyller 45 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden