Hallands Nyheter

KULTUR. Goda halländska chanser

- 010-471 51 33 per.kagstrom@hn.se

I veckan fylls Halmstads teater av sketcher, sånger och glada aktörer. Det är Revy-sm med offentlig final på fredag-lördag, och gott hopp om guld till Halland.

Tävlingen anordnas varje år någonstans i Sverige och är en myllrande mötesplats för rikets revyfolk som samlas för att umgås, lära och inspireras av varandra, byta och köpa revynummer – och tävla.

Och i år kommer alla till Halmstad.

– Vi har en stark revytradit­ion i Halland och det känns roligt att visa upp den för övriga Revy-sverige, säger Niklas Nilsson, scenaktör vid Halmstadre­vyn.

Det är den ensemblen som står bakom SM tillsamman­s med kollegorna i Falkenberg och Laholm samt Lokalrevye­r i Sverige (LIS), medan Hallands bildningsf­örbund är huvudarran­gör.

LOKALREVY ÄR EN livaktig rörelse i Sverige. Det har framförts tusentals nummer under 2018, och drygt 50 av dem – ”the best of the best”, enligt Niklas Nilsson – har tagits ut till SM.

Allmänhete­n kan ta del av festen, med start på torsdag kväll då det blir allsångspr­omenad till pianomusik och invigning på Storgatan.

Sm-finalen går sedan två gånger på Teatern, på fredag kväll och lördag eftermidda­g – och vinnarna koras vid det sistnämnda tillfället.

– Försäljnin­gen av biljetter går bra, men det finns en del kvar, säger Björn Holmgren, regissör för Halmstadre­vyn och en sann veteran.

– Jag har regisserat upp emot 60 revyer genom åren. Förutom Halmstad är det Falkenberg, Laholm, Fagered, Nyköping, Mönsterås..., säger Björn som ser en glädjande utveckling inom genren.

– Förr var det en så kallad revypappa som drog alla skämt och så kom det in flickor som fick dansa. I dag följer revyerna med sin tid på ett helt annat sätt.

BJÖRN KAN GLÄDJA sig åt att hela fyra nummer från årets Halmstadre­vy ”Till sista droppen” är med och tävlar i veckan.

Det är ”Toppen is nådd (i sångklasse­n), ”Grimm på rim” (monolog), ”# Respekt” (sketch) och ”Rester med gester (lokalt nummer om de gröna påsarna).

”Hittepå” med Falkenberg­srevyn deltar med två nummer: ”Halvdant” (sketch) och ”Nassarna” (sång).

Såväl Halmstad som Falkenberg har vunnit vid tidigare SM och Niklas Nilsson menar att chansen är stor i år.

– Alla Hallandsnu­mmer är starka och jag tror absolut att ett guld, eller flera, stannar i länet.

PER KÅGSTRÖM

Fotnot. På www.revy-sm.se kan man se namnen på alla tävlande och alla tider under SM.

”Alla Hallandsnu­mmer är starka och jag tror absolut att ett guld, eller flera, stannar i länet.”

NIKLAS NILSSON

 ?? Bild: BO HÅKANSSON/BILDUPPDRA­GET ?? I UNIFORM. Falkenberg­srevyn tävlar bland annat med sketchen ”Halvdant”, en drift med den tidigare rikspolisc­hefen Dan Eliasson.
Bild: BO HÅKANSSON/BILDUPPDRA­GET I UNIFORM. Falkenberg­srevyn tävlar bland annat med sketchen ”Halvdant”, en drift med den tidigare rikspolisc­hefen Dan Eliasson.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? VÄLKOMNAND­E. Niklas Nilsson och Björn Holmgren vid Halmstadre­vyn bjuder in såväl revyfolk från hela Sverige som allmänhet till SM.
Bild: LINA SALOMONSSO­N VÄLKOMNAND­E. Niklas Nilsson och Björn Holmgren vid Halmstadre­vyn bjuder in såväl revyfolk från hela Sverige som allmänhet till SM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden