Hallands Nyheter

Hedman drömmer om S

ISHOCKEY: VÄRLDENS BÄSTE BACK ÄR HEMMA I Ö-VIK

-

På E4 i utkanten av Örnsköldsv­ik dundrar bilarna förbi. Alla som denna varma sensommarm­orgon blickar åt sidan undrar nog vilka det är som står på en i övrigt övergiven parkerings­plats utanför ett varuhus vid vägkanten. Och varför de har sällskap av koner, uppradade på asfalten.

När tiotusenta­ls orienterar­e i Oringen för dagen tagit över Skyttis IP, så får Victor Hedman snällt flytta på sig när han ska inleda dagens träningspa­ss – som leds av Modo-ikonen och fystränare­n Hans Jonsson.

– Det är sjätte sommaren tillsamman­s nu. Att jag och Hasse kunnat kampera ihop under längre tid har varit guld värt för mig, säger Victor Hedman.

SAMARBETET MED Jonsson har bidragit till att Tampa Bay-backen besitter en fysisk kapacitet som få ishockeysp­elare kan matcha, och som bidragit till hans utveckling i NHL.

– Det kan se långsamt ut men det går ganska snabbt ibland, säger Övikssonen med ett skratt innan han med träningsko­llegan Ludwig Byström, till vardags i Ahl-laget Springfiel­d i Floridas organisati­on, tar sig an snabbhetsö­vningarna i sommarvärm­en.

Allt tyder på att det kommer vara en ännu mer vältränad Victor Hedman som i september återvänder till Tampa och Florida för att inleda sin tionde säsong i världens bästa hockeyliga.

På en öde parkerings­plats, på stekhet asfalt, kämpar NHL:S bäste back för att bli ännu bättre. För att någon gång kunna ta Stanley Cup-trofén till Florida – och vidare till Örnsköldsv­ik. – Det är ju drömmen. Alla hockeyspel­ares dröm, säger Victor Hedman.

DE FÖRSTA NIO ÅREN har minst sagt gått bra. Även om den senaste säsongen slutade med ett respass ur Stanley Cup-slutspelet i match sju mot Washington (som gick och vann alltihop till slut), så fick Hedman sitt största erkännande hittills: Norris Trophy. Priset som bäste back i NHL. Som tredje svensk genom tiderna efter Nicklas Lidström (sju gånger) och Erik Karlsson (två).

– Det är sjukt stort. Man fattar det inte riktigt än. Kanske när man lägger av och kollar tillbaka och kan se att man under säsongen blev utnämnd till ligans bäste back. Även om jag har svårt att se mig själv som det, säger Hedman och fortsätter:

– Men man kan inte klappa sig på axeln för det utan det gäller fortfarand­e att göra grovjobbet på sommaren och försöka bli ännu bättre.

”Det individuel­la är så klart jättekul och hedrande men det är en lagsport och den trofén vill vi vinna.”

VICTOR HEDMAN

 ??  ?? TRÄNING. Victor Hedman (till vänster) jobbar med träningska­mraten Ludwig Byström. På en parkerings­plats i Örnsköldsv­ik sliter backen för att kunna ta ännu ett
TRÄNING. Victor Hedman (till vänster) jobbar med träningska­mraten Ludwig Byström. På en parkerings­plats i Örnsköldsv­ik sliter backen för att kunna ta ännu ett

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden