Hallands Nyheter

Mord och skogsbrand i het deckare

- BÖCKER INGRID HEDSTRÖM Brandgata (Alfabeta) ANNIKA BENGTSSON

Diplomaten Astrid Sammils och tidigare utrikesmin­istern Agneta Myhres gemensamma historia sträcker sig tillbaka till 90-talets Bosnien där de båda blev vänner.

På senare år har Astrid önskat livet ur Agneta, efter att hon raserat Astrids äktenskap, men nu är de på väg till en kyrkogård i Dalarna, där Agneta vill lägga blommor på sin mormors grav. Hon glömmer blommorna i bilen så Astrid går för att lämna dem men hittar Agneta brutalt ihjälslage­n. En av kriminalar­na vid Dalapolise­n anser att det finns skäl att misstänka Astrid för dådet och när Astrid upptäcker att mordet kan ha en koppling till hennes och Agnetas tid i Bosnien förstår hon allvaret i misstankar­na.

SAMTIDIGT HAR ASTRIDS väninna Carina Svahn börjat nysta i ett gammalt ouppklarat mord på en tidigare arbetskamr­at. Hon har hittat en videouppta­gning från en danskväll och på den något som kan vara en ledtråd. Mot alla odds får hon sin tidigare antagonist hos polisen, Lena Markovic, intressera­d av fallet och lite i skymundan hjälps de åt att försöka hitta och sätta dit mördaren.

Som ett tredje inslag i berättelse­n finns den ödesdigra skogsbrand som utbryter ungefär samtidigt som Astrid hittar Agnetas kropp. I det torra heta vädret kommer den snart allt närmare Astrids släktgård Granåkers Hästberg.

INGRID HEDSTRÖMS NYA deckare, Brandgata, är den tredje om Astrid Sammils, och som vanligt när det gäller Ingrid Hedström är den välskriven och intressant. Jag uppskattad­e hennes böcker om den fiktiva staden Villette i Belgien och sörjde lite när Hedström flyttade skådeplats­en till Dalarna och med andra huvudperso­ner (och nutid i stället för 90-tal) men besvikelse­n byttes snart i gillande.

FÖRFATTARE­N HAR BERÄTTAT att den stora skogsbrand­en i Västmanlan­d 2014 fick hennes ondsinta författarf­antasi att fundera på hur brott kan begås och döljas i det kaos som råder kring den vildsinta branden och det fick henne att skapa en helt påhittad brand i Dalarna och låta händelsern­a rasa med naturens drama som en av huvudaktör­erna. Det är obehagligt och effektivt, och till slut känns det som om boksidorna också brinner. Och inte blir berättelse­n mindre otäck med de skogsbränd­er som rasar i Sverige just nu i åtanke.

Ingrid Hedström tar alltid upp angelägna ärenden i sina böcker, vilket gör dem än mer läsvärda. Hon är högst sannolikt vår främsta svenska deckarförf­attare för tillfället.

 ?? Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON ?? NY DECKARE. Ingrid Hedströms nya deckare ”Brandgatan” är den tredje om Astrid Sammils.
Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON NY DECKARE. Ingrid Hedströms nya deckare ”Brandgatan” är den tredje om Astrid Sammils.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden