Hallands Nyheter

Turkiet: Eurovision opassande för barn

- TT-AFP

Turkiet har inte tävlat i Eurovision Song Contest sedan 2012 – och har inga planer på att återvända till tävlingen så som den ser ut nu, meddelar Ibrahim Eren, chef för den statliga tv-kanalen TRT i landet.

Turkiets uttåg ur tävlingen berodde på en konflikt angående röstningss­ystemet, men den pågående bojkotten beror också på en upplevd moralisk konflikt där Eren använder 2014 års vinnare Conchita Wurst som exempel på hur han hävdar att tävlingen är opassande för barn.

– Som statlig tv-kanal kan vi inte sända live klockan nio på kvällen, när barn tittar, när en österrikar­e med skägg och kjol säger sig vara både man och kvinna, säger Eren.

ENLIGT HONOM ÄR landet redo att ställa upp i tävlingen igen när det har rättats till.

Turkiets syn på mänskliga rättighete­r, i synnerhet rättighete­r för hbtq-personer, kan ge en fingervisn­ing om bakgrunden till den turkiske tv-chefens ställnings­tagande.

LANDET RANKAS SOM det tredje minst hbtq-vänliga landet i Europa av den internatio­nella paraplyorg­anisatione­n Internatio­nal Lesbian, gay and intersex associatio­n (ILGA). I organisati­onens senaste årliga rapport anses Turkiet bara vara hbtq-vänliga till 8,6 procent enligt ILGA:S sätt att mäta.

Turkiet gjorde debut i ESC i Stockholm 1975 och vann 2003 tävlingen med Sertab Ereners bidrag Everyway that I can.

 ?? Bild: ERLEND AAS ?? UPPRÖR TURKAR. Conchita Wurst tog hem Eurovision­segern 2014.
Bild: ERLEND AAS UPPRÖR TURKAR. Conchita Wurst tog hem Eurovision­segern 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden