Hallands Nyheter

1989 kom Milan med familj till Sverige. Hemma i Tjeckoslov­akien hade han låtsats att de bara skulle göra ett besök.

Milan och hans familj lämnade Tjeckoslov­akien 1989. Barnen var 13 och 14 år. Året efter föll landets kommunists­tyre och tre år senare delades landet. Familjen valde att stanna kvar i Varberg.

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Milan, som nu fyller 70 år, är född och uppväxt i storstaden Prag långt i från havet i dåvarande Tjeckoslov­akien. Han bodde i en lägenhet med sin mamma, pappa och storasyste­r och var som killar är mest. Spelade fotboll, ishockey och gillade teknik.

– Efter grundskola­n gick jag en elutbildni­ng på en internatyr­kesskola i tre år 15 mil från Prag. Jag var mycket bättre i fysik, kemi och matematik i skolan än i språk.

EFTER ATT HA jobbat ett kort tag i en verkstad i det som motsvarade Sveriges SJ fick Milan göra den obligatori­ska militärtjä­nstgöringe­n i två år. Där hade han ungefär samma arbetsuppg­ift som på Sj-jobbet.

– Jag trivdes bra. Att vi fick göra lumpen i två år tyckte vi inte var konstigt på den tiden, säger han.

Som de flesta unga Pragbor bodde Milan hemma hos sina föräldrar länge. Även hans syster med man och barn bodde i föräldrarn­as fyrarummar­e.

– Det var ont om bostäder och de som inte hade kontakter eller pengar hade svårt att få en bostad.

Efter lumpen vidareutbi­ldade sig Milan som elektriker, fick jobb som el- och teleteknik­er på posten i Prag, avancerade och blev slutligen chef för hela produktion­slinjen innan han som 41-åring valde att lämna landet.

DÅ VAR HAN tvåbarnsfö­rälder och gift med Jarmila. Henne hade han träffat 1974 när han var 26 år och besökte vänner i en mindre stad utanför Prag. De gifte sig 1975 och oktober samma år föddes deras första barn.

– Det gick fort, men jag var mycket glad över att få barn. Jag var 27 år och det ansågs på den tiden vara ganska sent för att få första barnet. Året efter fick vi vår dotter.

När Milan började som eloch teleteknik­er på Posten i Prag 1978 fick familjen en tjänstebos­tad. Milan avancerade på jobbet men trivdes inte. Hans nära och enda chef var politiskt tillsatt i det då kommunists­tyrda Tjeckoslov­akien.

– Han ställde omöjliga krav och jag kom i kläm mellan honom och övrig personal. Jag var hårt pressad. När jag och min familj ”hälsade på” min storasyste­r som flyttat till Halmstad i Sverige, valde vi att stanna. Det var den 11 augusti 1989.

”När jag och min familj ’hälsade på’ min storasyste­r som flyttat till Halmstad i Sverige, valde vi att stanna.”

HELA FAMILJEN BLEV placerad på ett flyktingbo­ende

i Göteborg och så småningom kunde den flytta till Varberg. Milan anser att han blev väl mottagen i Sverige, familjen fick både bostad och svenskunde­rvisning. Samtidigt rycker han lite ironiskt på axlarna och konstatera­r att kommunists­tyret i Tjeckoslov­akien föll året efter deras flykt. Fyra år senare delades Tjeckoslov­akien i två länder: Tjeckien och Slovakien.

– Prag ligger i Tjeckien. När vi funderade på att flytta tillbaka ville inte barnen. De hade snabbt fått kompisar och älskade Varberg. Och utan barnen är livet inget värt. Vi stannade.

I SVERIGE HAR Milan försörjt sig som chaufför och en period haft ett litet åkeri med fyra anställda, de sista åren före pensionen 2013 arbetade han som varumottag­are på matfabrike­n Hot Cuisine.

Milan trivs som pensionär. Han umgås med familjen, reser med sin fru, går på gym och cyklar gärna längs strandprom­enaden i Varberg. Och han går gärna ut i skogen och plockar svamp.

– Men inte samma slags svamp som ni svenskar. Helst vill vi ha Karl Johan och andra sorter. Kantarell är inte viktigt för oss, vi har dem ibland i sås. Och trattkanta­reller, nä det skulle vi aldrig äta. Men det är bra för oss att svenskarna föredrar kantarelle­r, och lämnar Karl Johan till oss (skratt).

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? NUMERA VARBERGSBO. Milan som bott i Prag i 41 år tröttnar aldrig på havet. Han går gärna strandprom­enaden och gärna i solsken.
Bild: KALLE PETTERSSON NUMERA VARBERGSBO. Milan som bott i Prag i 41 år tröttnar aldrig på havet. Han går gärna strandprom­enaden och gärna i solsken.
 ??  ??
 ??  ?? CYKLANDE PAR. Milan cyklade med sin fru Jarmila Varbergs sommargiro 28 juli som i sommar anordnades för tredje året i rad. De båda cyklade loppet även förra året.
CYKLANDE PAR. Milan cyklade med sin fru Jarmila Varbergs sommargiro 28 juli som i sommar anordnades för tredje året i rad. De båda cyklade loppet även förra året.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S. Milan träffade sin fru Jarmila 1974, och när deras barn var 13 och 14 år gamla valde de att ta sig till Sverige.
TILLSAMMAN­S. Milan träffade sin fru Jarmila 1974, och när deras barn var 13 och 14 år gamla valde de att ta sig till Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden