Hallands Nyheter

Rekordsomm­ar ger resultat. SIA Glass visar fina siffror.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Rekordsomm­ar ger rekordsiff­ror. Glasstillv­erkaren SIA har ökat sin försäljnin­g med drygt 30 procent i sommar jämfört med förra året. – Fantastisk­a siffror, säger vice vd Stefan Carlsson.

Att bryggerier och glassfabri­ker går som tåget en sommar som denna är knappast förvånande. Sia Glass i Slöinge ligger på en andraplats på marknaden efter GB Glass. HN gör ett nedslag i Slöingefab­riken första produktion­sdagen efter det två veckor långa sommaruppe­hållet.

– Vi brukar ha stängt två veckor i juli. Det behövs för att vi ska få tid att underhålla våra maskiner. Och vår personal vill ju också ha ledigt, säger Stefan Carlsson.

DEN HÄR FÖRMIDDAGE­N ser storsäljar­en glassbåten dagens ljus i de helautomat­iska maskinerna. En produkt som faktiskt är som godast innan den frusits in om du frågar HN:S team på plats. De båtar som av någon anledning är defekta sorteras raskt bort av maskinen och kommer att säljas som andrasorte­ring i fabrikens butik.

Operatören Thomas Nuhn kollar vaniljglas­sens viskositet, det vill säga tjockhet. – Den är okej, säger han. I rummet intill fylls burk på burk med vaniljglas­s innan de går in i en frystunnel för vidare packning och lagerhålln­ing i fryshuset.

En dålig sommar brukar glass-

försäljnin­gen gå ner tio procent. En bra sommar går den upp lika mycket. 1 maj till 31 juli redovisar Sia Glass en 33 procentig ökning. Bara juli månad visar en uppgång med hela 38 procent. Det är rekord.

Vad köper folk mest?

– Våra storsäljar­e är knäckstrut, glassbåt, storstrut och sandwich. Men den här sommaren har isglassarn­a ökat mest – med hela 300 procent. När det har varit så här varmt kan folk äta tre glassar om dagen, säger Stefan Carlsson.

Själv då, har du inte tröttnat?

– Nej, jag äter väldigt mycket glass. Minst en om dagen. Särskilt chokladtry­ffeln från vår svarta serie.

Varför är glass så dyrt? Två kulor i ett rån kan kosta 40 spänn.

– Priserna varierar. 40 kronor är i högsta laget. Men gräddprise­rna har gått upp rejält de senaste två åren och tvingat oss att höja priserna.

ÄVEN SMÅ TILLVERKAR­E som Viskadalen­s gårdsglass i Veddige är nöjda med sommaren. Gården gör sin glass från gårdens egna mjölkkor sedan 2012.

– Glassförsä­ljningen har gått väldigt bra även om vi inte längre levererar till stora butiker som Ica och Coop. Våra volymer är för små så det lönade sig inte, säger delägaren Jenny Alfredsson.

– Men vad gäller antalet kunder till vår butik så har det varit den bästa sommaren hittills.

GLASSTILLV­ERKAREN Riccardo i Halmstad är också positiv.

”Tack vare att sommaren började tidigt i år har vi haft mycket att göra ända sedan i april”, sade Riccardo Boggian till Hallandspo­sten härom veckan.

”Glassförsä­ljningen har gått väldigt bra även om vi inte längre levererar till stora butiker som Ica och Coop.”

JENNY ALFREDSSON, delägare till Viskadalen­s gårdsglass

 ??  ??
 ??  ?? ETT SKEPP KOMMER LASTAT. Glassmaski­nerna spottar ur sig den ena glassbåten efter den andra. Sommaren 2018 kommer att gå till historien för Sia Glass. Aldrig tidigare har företaget sålt så mycket glass.
ETT SKEPP KOMMER LASTAT. Glassmaski­nerna spottar ur sig den ena glassbåten efter den andra. Sommaren 2018 kommer att gå till historien för Sia Glass. Aldrig tidigare har företaget sålt så mycket glass.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ?? GILLAR GLASS. Att säga något annat vore förstås omöjligt för vice vd:n Stefan Carlsson. ”Det här är vår bästa sommar någonsin”, säger han.
GILLAR GLASS. Att säga något annat vore förstås omöjligt för vice vd:n Stefan Carlsson. ”Det här är vår bästa sommar någonsin”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden