Hallands Nyheter

Pengar till Agape efter extramöte

VARBERG: Kommunfull­mäktige röstade ja till att ge 550000 kronor till Agape efter det extrainsat­ta mötet under tisdagskvä­llen.

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Efter att Ann-charlotte Stenkil (M) och Moderatern­a yrkat på återremiss i fullmäktig­es förra möte i juni var det under tisdagskvä­llen dags igen. Ett extrainsat­t möte tog plats och precis som förra gången fanns det bara en fråga att besvara.

Ska Agape, en förening som bland annat jobbar med att ordna boenden åt ensamkomma­nde flyktingar, få 550 000 i kommunalt stöd?

SVARET BLEV JA. Agapes företrädar­e Björn Mellquist var på plats i sammanträd­eslokalen tillsamman­s med flera av de berörda ungdomarna.

– Det här känns som en win win. Bra för oss och väldigt bra för våra ungdomar, sa Björn Mellquist.

Beslutet togs efter att en omröstning genomförde­s där kommunstyr­elsens förslag om att ge pengarna till Agape stod emot ett motförslag presentera­t av Moderatern­a om att istället ge dem till socialnämn­den och barn- och utbildning­snämnden.

Moderatern­as motivering­ar var många. Men de nämnde bland annat att Agapes metoder inte är passande för att hand om ensamkomma­nde flyktingar, och att andra redan existerand­e instanser borde ta hand om dem.

– Vi moderater tror på ordning och reda och vi vill veta vilka nyanlända ungdomar som Agape hjälper. Det kan inte föreningen säga klart, och därför bör detta skötas av kommunen och Migrations­verket, sade Ann-charlotte Stenkil.

Jana Nilsson (S) gick i replik mot Ann-charlotte Stenkil och påpekade att flera andra kommuner i landet har gjort liknande satsningar som Varbergs kommun på Agape.

– Det är helt logiskt att pengarna ska gå till den här föreningen eftersom det är helt i linje med vad de ska gå till enligt staten, sa Jana Nilsson.

MEN MODERATERN­AS FÖRSLAG fick alltså se sig nedröstat. Efter en omröstning där kommunstyr­elsens förslag fick 39 röster och moderatern­as fick 21 röster beslutades det att Agape ska få pengar för att bedriva sin verksamhet.

En verksamhet som fått sin beskärda del av dramatik den senaste tiden. Men även om beslutet blev som Björn Mellquist hade hoppats på, var han försiktigt med att fira för tidigt.

– Jag vågar inte säga något om hur det här kommer att sluta, men jag är glad just nu. Jag trodde faktiskt att det skulle gå bra i dag innan jag kom hit, sa han.

 ?? Bild: OLOF SVAHN ?? GLADA. Mohammad-amin och Najib visar kärlekstec­knet för att fira beslutet.
Bild: OLOF SVAHN GLADA. Mohammad-amin och Najib visar kärlekstec­knet för att fira beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden