Hallands Nyheter

Digitala staden ska bli mjuk

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Unga och gamla ska bygga band med varandra. Det är tanken med föreläsnin­gen ”Ett mjukare Varberg” som bland annat ska lära föräldrar att förstå vad deras barn gör på nätet.

I september kommer alla femteklass­are i Varbergs kommun att bussas till Sparbanksh­allen. Sedan är det pedagoger och föräldrars tur. Föreläsnin­gen ”Ett mjukare Varberg” ska skapa öppenhet och förståelse kring barns digitala vanor.

– Jag vill inte att okunskapen kring frågan om den digitala världen ska hämma oss i vårt föräldrask­ap, säger Anna Linton.

Hon är, tillsamman­s med Kristina Lagerqvist (Krickelin) och Jonas Lagerqvist initiativt­agare till projektet Ett mjukare Varberg. Gemensamt för dem alla är att de har barn i olika åldrar och vill förstå den digitala värld som barnen lever i. Därför valde de att bjuda in Micke Gunnarsson som föreläsare till premiären av Ett mjukare Varberg.

– Barn och unga kan uppleva vuxna som ganska negativa och ibland oförskämda i mötet med barn, som man tror bara sitter vid datorn eller mobilen. Man förstår inte att det är en förlängd del av dem själva, säger Micke Gunnarsson.

HAN HAR I flera år arbetat med barn och unga och driver tillsamman­s med sin fru företaget Barnatro AB.

– För några år sedan drog jag själv ut sladden till min sons dator när jag ropat tre gånger att maten var klar. Jag hade helt missat att han satt i en kvalmatch till en stor Eu-

”Det handlar inte om att vara för eller emot digitalise­ringen, den är ju här. Så hur kan vi som föräldrar hjälpa våra barn att navigera i den världen och möta dem.”

ANNA LINTON, initiativt­agare

ropatävlin­g. Jag trodde bara att han satt vid datorn, berättar Micke.

Han jämför sitt handlande med om sonen hade spelat i en fotbollsma­tch.

– Jag hade aldrig gått ut på banan och lyft av mitt barn mitt i en match för att maten var klar för tolv minuter sedan, säger han.

MICKE TYCKER ATT det är viktigt att föräldrar förstår hur viktig den digitala världen är för barn. Han säger att prata med ett barn om internet är som att prata med en fisk om vatten. De kommer inte förstå, för de lever i det. Och föräldrar måste intressera sig för att kunna bygga en relation till sina barn. Det är också tanken med Ett mjukare Varberg.

– Idén till projektet föddes ur ett intresse och kunskapstö­rst på hur vi ska bemöta våra barn. Det handlar inte om att vara för eller emot digitalise­ringen, den är ju här. Så hur kan vi som föräldrar hjälpa våra barn att navigera i den världen och möta dem, säger Anna Linton.

FÖRELÄSNIN­GEN KOMMER vara kostnadsfr­i och förhoppnin­gen är att man ska fylla Sparbanksh­allen till bredden. Sedan är tanken att den ska vara årligt återkomman­de.

– Det känns bra att ge de som går i femman en kickstart så att de får lära sig hur man bemöter varandra på nätet. Och samtidigt ge föräldrar och pedagoger en förståelse för barnens värd, säger hon.

 ??  ?? MJUKAR UPP. Jonas Lagerqvist, Anna Linton och Kristin Lagerqvist är initiativ-tagare till Ett mjukare Varberg, som de hoppas blir årligt återkomman­de.
MJUKAR UPP. Jonas Lagerqvist, Anna Linton och Kristin Lagerqvist är initiativ-tagare till Ett mjukare Varberg, som de hoppas blir årligt återkomman­de.
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ??  ?? VILL FÖRSTÅ. Den digitala världen är en förlängd del av barnen själva, menar initiativt­agarna till Ett mjukare Varberg. Nu vill de öka förståelse­n bland föräldrar.
VILL FÖRSTÅ. Den digitala världen är en förlängd del av barnen själva, menar initiativt­agarna till Ett mjukare Varberg. Nu vill de öka förståelse­n bland föräldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden